Idrætsforeningen flytter fra Danmark til Libanon

Laurits Holdt

Youth & Sports: Denmark – Lebanon

Er et projekt lavet i samarbejde mellem Århus Idrætshøjskole og Ajial Social Communication Center i Libanon.

Fokuserer på udveksling for både danske unge, herunder fra Gellerupparken, og libanesiske unge, der får et ophold på idrætshøjskole i Danmark.

Støtter samtidig unge i Libanon i at udvikle egne idræts- initiativer og foreninger.

Er støttet igennem Mellemøstpuljen for Unge, som MS administrerer.

Danmark er kendt for et sprudlende foreningsliv på idrætsområdet. Almindelige danskere har nem adgang til at dyrke sport på det niveau, der passer dem, og det frivillige engagement er stort.

Måske kan nogle af elementerne fra den danske foreningsidræt bringes i spil i en helt anden kontekst? Det er en del af inspirationen til projektet Youth & Sports, som blandt andet inkluderer sommerlejr for danske unge i Libanon og højskoleophold for libanesiske unge på Århus Idrætshøjskole, skriver Mellemfolkeligt Samvirke på sin hjemmeside.

På længere sigt skal initiativet støtte udviklingen af idrætsforeningskonceptet i Libanon – et koncept, der kan støtte unges demokratiske deltagelse. Det fortæller Maj Navntoft, som er projektkoordinator på projektet Youth & Sports, der er støttet via Mellemøstpuljen for Unge, som Mellemfolkeligt Samvirke administrerer.

“Unge i Libanon står ofte med den udfordring, at de ikke bliver involveret i en demokratisk proces i de foreninger, der eksisterer, som i øvrigt ofte er plaget af korruption. Ved at bygge idrætsforeninger op, kan det støtte de unge i forståelsen for den demokratiske proces, hvordan en forening er bygget op med bestyrelse og så videre. Derfor er idrætsforeningen en spændende model,” siger hun.

De unge kan blandt andet blive uddannet som fodboldtrænere. Deltagerne i Libanon kommer primært fra palæstinensiske flygtningelejre og er underpriviligerede i forhold til andre unge i landet, forklarer Maj Navntoft. Nogle er dog også mere ressourcestærke libanesiske unge, som for eksempel går på universitetet og samtidig er interesserede i sport og udvikling. Fælles for alle er viljen til at gå helhjertet ind i Youth & Sports, så det bliver et levedygtigt initiativ, siger Maj Navntoft.

“Der er brug for unge med en vis drivkraft, som kan holde projektet kørende.”

Der er dog også masser af aktiviteter i Danmark, hvor unge fra Gellerupparken samt unge på Århus Idrætshøjskole deltager. For eksempel har forskellige grupper og hold fra Gellerupparken været til aktivitetsdag på idrætshøjskolen. Blandt andet pigehold fra idrætsforeningen ACFC. Weam Rachid er træner for pigeholdet, og hun fortæller, at pigerne var begejstrede for højskolekonceptet, som de ellers ikke havde kendt meget til før projektet gik i gang.

“De var rigtig glade for det (aktivitetsdagen, red.). De var også meget overraskede over, hvordan højskolen fungerede, hvor der ikke er timer, som man plejer at have det på en skole, men i stedet en masse aktiviteter, som de synes lyder rigtig sjove.”

Weam Rachid har selv familie i Libanon og har tit rejst dertil. Hun rejser således snart derned og skal forbi og besøge Maj Navntoft, der arbejder hos den libanesiske partner, Ajial Social Communication Center. Weam Rachid gætter på, at hele konceptet med idrætsforening og højskole vil være et velkomment tiltag i Libanon.

“Jeg tror, mange ville blive rigtig glade for sådan noget. For eksempel palæstinenserne, som bor i flygtningelejre. Mange har svært ved at komme i skole og finde et arbejde, og mange dropper skolen rimelig tidligt. De har ikke de samme muligheder, som libaneserne for eksempel har. En idrætshøjskole vil give dem mulighed for at bevæge sig og føle sig fri – mere, end de normalt kan og har lov til, tror jeg.”

Der har været mange positive tilbagemeldinger allerede her i projektet indledende fase, fortæller Maj Navntoft. Faktisk har det overrasket hende, hvor engagerede de unge er, både på idrætshøjskolen, i Gellerup og i Libanon.