Inviterer danske mediefolk på studietur til Palæstina

Forfatter billede

I samarbejde med Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) og NGOen International Media Support arrangerer den danske forening for globale journalister, Nairobi-klubben, en studietur for at opleve “det andet” Palæstina.

Turen er for klubbens medlemmer, men det understreges fra arrangørerne, at alle journalister kan ansøge om at deltage, hvis de melder sig ind i Nairobi-klubben.

Deadline for ansøgning: 1. juli 2013. Deltagere får besked start juli.

Nairobi-klubben ønsker at sætte fokus på, hvordan man kan portrættere Palæstina på en anderledes måde og formidle historier, som ikke blot handler om konflikt og om palæstinenserne som ofre.

Idéen til studieturen opstod på baggrund af et fyraftensmøde i februar, hvor Christian Balslev-Olesen fra Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) fortalte om huset og udfordrin-gerne med at få danske medier til at interessere sig for andet i Palæstina end det traditionelle konfliktstof.

Formålet med turen er således at give en gruppe danske journalister mulighed for at identificere andre vinkler og historier om Palæstina – og at gøre det i samarbejde med en lokal palæstinensisk journalist med samme stofområde.

Studieturen består af fire elementer (programudkast):

* Forberedende seminar for danske deltagere (holdes den 18.08.2013 i København)
* Studietur til Palæstina (16.09-21.09.2013)
* Opfølgningsarrangement: Åbent fyraftensmøde i Nairobi-klubben (i løbet af efteråret)
* Genbesøg for palæstinensiske journalister til Danmark (marts 2014)

Forberedende seminar i København (detaljeret program udsendes til deltagerne i juli)

Seminaret byder på en række oplæg, som skal klæde deltagerne på til turen dels med input til, hvordan historien kan skæres anderledes og dels med baggrundsinformation om Palæstina.

Oplægsholdere: Michael Irving Jensen, leder af Mellemøst-afdelingen i International Media Support (IMS), journalist Lena Odgaard, journalist og forsker i konstruktive nyheder Cathrine Gyldensted o.a.

Studietur til Palæstina

Under opholdet i Palæstina matches hver af de danske deltagere med en palæstinensisk journalistkollega med henblik på at udvikle en eller flere historier, som kan afsættes til danske medier.

Studieturen består af to dages fællesprogram i DHIP, 2-3 dage i felten med en palæstinensisk kollega og 1 dags debriefing i DHIP. De danske deltagere indlogeres i DHIP i Ramallah.

Deltagelse i opfølgningsarrangement

Efter studieturen arrangerer Nairobi-klubben et åbent fyraftensmøde, hvor deltagerne fra studieturen deltager og deler deres erfaringer med en bredere kreds.

Genbesøg for palæstinensiske journalister til Danmark

Til foråret gentages modellen med omvendt fortegn: Her mødes de palæstinensiske deltagere til et forberedende seminar i Palæstina og rejser derpå hertil med den opgave at finde nye vinkler til historier om Danmark.

De danske deltagere forventes så vidt muligt at deltage i dele af programmet.

Der er syv pladser i alt. De danske deltagere skal være:

* Producerende journalister (såvel freelancere som fastansatte kan deltage, gerne inden for en bred vifte af medietyper)
* Medlem af Nairobi-klubben (eller være villige til og have mulighed for at blive det)

De palæstinensiske deltagere vælges ud fra deres erfaringer og interesseområde, så de matcher de danske journalisters emneområder. Udvælgelsen sker af de to journalister Mohammad Daraghmeh og Lena Odgaard, som DHIP har udpeget til at koordinere programmet i Palæstina, og i samarbejde med IMS.

Egenfinansiering

Deltagerne booker og betaler selv rejsen frem og tilbage til Ramallah, hvor gruppen mødes. Det giver mulighed for individuelt at forlænge eller kombinere rejsen, hvis der er andre steder i området, man også ønsker at besøge.

Alle øvrige udgifter til ophold og program i Ramallah samt til genbesøget i Danmark dækkes af DHIP og IMS.

Ved tilmelding opkræves et depositum på 1.500 kr. for at forpligte deltagerne på rejsen. Beløbet refunderes efter gennemført rejse.

Vil du med?

Send en kort ansøgning til: [email protected]

Den skal indeholde:

* En kort motivation
* Angivelse af hvilket emne, du kunne tænke dig at beskæftige dig med (kultur, sport, politik, uddannelse etc.), så vi kan matche dig med en palæstinensisk kollega, og evt. ideer til hvad historierne kunne omhandle
* En plan for afsætning af historier. Afsætning kan tænkes bredt i forhold til både traditionelle og nye medier, og vi opfordrer til også at tænke i lokalmedier.

Udvælgelse foregår af Nairobi-klubbens bestyrelse på baggrund af motivationen og planen for afsætning af historier.

Deadline for ansøgning: Mandag d. 1. juli 2013.