Jazzsamarbejde med Burkina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

CKUs nye kulturprogram i Burkina Faso bærer frugt. Copenhagen Jazz Festival har været på besøg hos musikfællerne på festivalen Jazz à Ouaga i Ouagadoudou.

I november sidste år lancerede Center for Kultur og Udvikling (CKU) et 3-årigt kulturprogram i Burkina Faso i samarbejde med den danske ambassade i det vestafrikanske Sahel-land, som er blandt de førende indenfor afrikansk kunst og kultur.

Et af omdrejningspunkterne i det nye kulturudviklingsprogram er en række partnerskaber mellem danske og burkinske kulturaktører.

Et af resultaterne var, at Copenhagen Jazz Festival blev parret med festivalen Jazz à Ouaga i hovedstaden Ouagadoudou – en festival der i de sidste 20 år har arrangeret otte dages koncerter i maj på forskellige steder i Ouagadougou. Alt sammen organiseret af frivillige.

Visit i Ouagadoudou
Med det danske band Jungle Breed i bagagen tog Copenhagen Jazz Festival på første besøg i maj 2012.

Jazzfestivalen knyttede kontakt mens Jungle Breed spillede og havde masterclass for burkinske musikere i fire dage udover en koncert på festivalens hovedscene og senere ud på natten på et af Ouagadougous store torve sammen med de fem burkinske musikere.

”Besøget i Ouagadougou har gjort det klart for Copenhagen Jazz Festival at den burkinske festival er yderst veletableret og har et kæmpe potentiale,” siger Niels Offenberg fra Copenhagen Jazz Festival, der skriver om besøget i CKUs nyhedsbrev.

Målet er at styrke festivalen, og ikke mindst den musikalske udveksling mellem Danmark og Burkina Faso; et land, der også på anden vis har modtaget stor dansk udviklingsbistand i mange år. Og Offenberg er opmærksom på udfordringerne:

”Det er ikke nødvendigvis en let opgave at finde ud af, hvordan man hjælper hinanden og udveksler, når man står med to festivaler, der har så væsensforskellige rammer, omfang og muligheder.”

”Så de næste år vil forhåbentlig bringe de to festivaler tættere på hinanden, når samarbejdet for alvor får luft under vingerne. Potentialet er der uden tvivl og vi har endda kun set toppen af isbjerget.”

Offenberg peger på potentialet i at trække på de andre partnerskaber i CKUs kulturprogram. Sådan at større dele af Burkina Fasos kulturliv kan få gavn af samarbejdet.

”Copenhagen krydser i hvert fald alle fingre og ser frem til også at vise mere af den burkinske kultur på de københavnske scener.”

Besøget følges op i juli i København, hvor Jazz à Ouaga besøger sin københavnske pendant.