Jødiske pilgrimme besætter palæstinensiske huse i Hebron

Issa Abu Maialeh bliver sat ud af sit hus hvert år i september. Her ses han foran sit hus, der er afspærret af israelsk militær (Foto:Emilie Halberg)
Forfatter billede

Af Emilie Halberg, U-landsnyt.dk

I anledning af den jødiske helligdag Sukkoth i september rejser tusindevis af jøder til Hebron på Vestbredden. Men de mangler steder at bo. Ifølge lokale kilder besættes palæstinensiske huse af samme grund af jødiske pilgrimme, som mangler logi.

Issa Abu Maialeh er palæstinenser. Han bor i Hebron, en by i den sydlige del af Vestbredden.

Hvert år på samme tidspunkt i september måned bliver Issa Abu Maialehs hus besat af en gruppe af de tusindvis af israelske pilgrimsturister, der i forbindelse med den jødiske helligdag ’Sukkoth’ rejser til Hebron på grund af stedets historiske og religiøse betydning.

”Det er det samme hvert år. Bosætterne ankommer tidligt om morgenen sammen med soldaterne, og så får jeg en militærordre om, at huset er under israelsk kontrol. Soldaterne nægter mig adgang, og når de så forlader stedet efter en uge, har de altid ødelagt vandpumperne og elektriciteten. Bagefter skal jeg bruge mange penge på at reparere det hele igen,” siger Maialeh.

Maialehs hus ligger i den gamle bydel i Hebron. Et sted, som ifølge det internationale samfund er illegalt besat af israelske bosættere, men hvor der stadig bor palæstinensiske familier, som nægter at flytte ud af de huse, hvor deres familier har boet i generationer.

Maialeh bor med sin familie i en anden del af Hebron, der hører under det palæstinensiske selvstyre, men han er stadig den retmæssige ejer af den bygning, som hvert år besættes af israelske tilrejsende.

Issa Abu Maialehs fire-etages hus (Foto: Emilie Halberg)

Før i tiden udlejede han bygningen til kontorer og palæstinensiske familier, men det er ikke længere muligt for ham at leje huset ud, fordi området nu er afspærret af check points og under streng israelsk militærkontrol.

Palæstinensere, der ikke har opnået særlig tilladelse til at komme ind i området, risikerer deres liv, hvis de forsøger.

Selvom Maialeh har henvendt sig til diverse menneskerettighedsorganisationer, er der ingen, der har kunnet stille noget op.

”Jeg har prøvet alt, men ingen har kunnet hjælpe mig,” siger Maialeh.

Issa Amro: ”A quiet transfer policy”

Issa Amro arbejder i en lokal organisation, der hedder Youth Against Settlements (YAS). Han fortæller, at det er almindelig procedure, at palæstinensiske hjem bliver besat i forbindelse med de jødiske helligdage.

”Israelerne mangler logi til alle de jøder, der kommer til Hebron, så derfor indkvarterer de dem i palæstinensiske hjem,” siger Issa Amro.

Han mener, at de mange udsættelser er udtryk for en israelsk politik, der på en stille og dagligdags måde gør det muligt at udvide bosættelserne.

Issa Amro (YAS) diskuterer med israelske soldater om besættelsen af Issa Abu Maialehs hus (Foto: Emilie Halberg)

”Det, der foregår her i Hebron, er en stille forflyttelsespolitik. At besætte palæstinensiske huse er bare en af måderne at forflytte os på. Der er mange andre måder: Bosættere, der køber jord, bosættere, der udøver vold mod deres naboer, 20 check points, mere end 100 forhindringer for fri bevægelighed inde i byen, spredning af rygtet om, at Hebron er farlig, modstand mod menneskerettighedsorganisationer og mange andre ting,” siger Issa Amro.

”De vil bare have folk væk herfra.”

Tåregas mod børn

Corrie Locker er amerikaner og arbejder frivilligt for CPT (Christian Peacemaker Teams) i Hebron. En organisation, der blandt andet beskytter palæstinensiske børn mod voldelige angreb fra israelske bosættere og støtter ikke-voldelig modstand mod den israelske besættelse.

Corrie Locker arbejder frivilligt for CPT i Hebron. Her foran Maialehs hus og de israelske soldater, der beskytter de israelske bosættere (Foto: Emilie Halberg)

Hun bekræfter, at der hver dag er eksempler på palæstinensiske familier, der sættes ud af deres hjem i Hebron.

”Vi ser det her hver dag på forskellige niveauer. Familier bliver sat ud af deres hjem, børn bliver arresteret, folk bliver tilbageholdt ved check points uden grund,” fortæller Corrie Locker.

FN: Stigning i antallet af sammenstød, arrestationer af børn og kvæstede

Ifølge OCHA* er situationen i Hebron unik, fordi bosætterne har besat dele af den gamle by, som ligger i hjertet af Hebron.

Der er sket en markant stigning i antallet af tilstedeværende soldater, der beskytter bosætterne og en stigning i antallet af voldelige sammenstød mellem bosættere og palæstinensiske indbyggere. Flere og flere børn og palæstinensere generelt bliver arresteret, og antallet af kvæstede og sårede palæstinensere er også steget, skriver OCHA.

Netanyahu beordrer bosættere at flytte ind i omstridt hus

Natten til onsdag var der skyderi i Hebron, og en israelsk soldat blev dræbt. Byens ind- og udgange blev afspærret, mens militæret forsøger at finde gerningsmanden, der ifølge israelske medier menes at være en palæstinensisk snigskytte.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu svarede igen ved at give israelske bosættere ordre til ”without delay” at flytte ind i en omstridt bygning nær Ibrahim Moskéen og den jødiske helligdom ‘patriarkernes grav.’

“Anyone who tries to uproot us from the city of our patriarchs will achieve the opposite. We will continue to fight terrorism with one hand, while strengthening the settlement with the other” sagde Netanyahu onsdag i en pressemeddelelse.

*Office for the Coordination of Humanitarian Affairs in the occupied Palestinian territory (United Nations)

Emilie Halberg er journalist og har netop været på Vestbredden for at deltage i et udvekslingsprojekt mellem danske og palæstinensiske journalister arrangeret af Det Danske Hus i Palæstina (DHIP), International Media Support (IMS) og globale journalisters sammenslutning herhjemme, Nairobi-klubben.