Juncker vil fordele 160.000 flygtninge i EU-landene

flygtninge_kurdere_tyrket
Syriske flygtninge ankommer til Tyrkiet.
Foto: ECDG (CC)
Forfatter billede

I sin første State of the Union-tale i Europa-Parlamentet opfordrede Juncker onsdag alle EU-landene til at acceptere en tvungen fordeling af 160.000 flygtninge her og nu.

I sin tale siger han, at ”tiden ikke er til frygt”, skriver BBC.

Ud over fordelingen her og nu vil kommissionsformanden have indført et permanent system til fordeling af flygtninge under fremtidige kriser.

”Jeg ønsker ikke at være mismodig, men Europa er ikke i så fin form. Vi har i fællesskab forpligtet os til at genbosætte over 22.000 mennesker, der kommer fra lande uden for Europa, i løbet af det næste år og vise solidaritet med vores naboer. Selvfølgelig er dette alt for beskedent i forhold til de herkuliske indsatser fra Tyrkiet, Jordan og Libanon, der huser over fire millioner flygtninge,” siger Juncker ifølge flere internationale medier.

De 160.000 flygtninge, som Juncker vil have fordelt mellem EU-landene, udgør under fire procent af de omkring fire millioner syrere, der har søgt tilflugt i nabolandene Tyrkiet, Libanon, Irak og Jordan.

”Europa har tidligere begået den fejl at skelne mellem jøder, kristne og muslimer. Der er ingen religion, ingen tro og ingen filosofi, når det handler om flygtninge”

Jean-Claude Juncker

Tyrkiet: Latterlig svag EU-indsats

Junckers plan har omgående mødt kritik fra Tyrkiet.

Landets premierminister, Ahmet Davutoglu, siger til den britiske avis The Guardian, at det er en ”latterlig” svag reaktion på den flygtningekrise, som Mellemøsten og nu også Europa oplever.

”Konceptet omkring det at dele byrden er blevet en meningsløs frase,” siger han.

Den tyrkiske leder langer også ud efter Ungarns premierminister, Viktor Orban, som i sidste uge advarede om, at Europas kristne identitet er truet af indvandringen til kontinentet.

”I den nuværende kakofoni er de stemmer, der taler for flere mure og mere pigtråd, taget til i styrke. Visse europæiske ledere – som om intet kan læres fra historien – anvender endda kristendommen som kampråb for at holde flygtninge og asylansøgere ude,” siger Davutoglu ifølge The Guardian.

Kurdiske flygtninge fra Kobani i en flygtningelejr i byen Suruc i Tyrkiet.


Foto: Wikimedia (arkiv)

Han minder om, at Tyrkiet huser omkring to millioner syriske flygtninge.

”Ved at gøre det har vi dæmpet masseindvandringen i EU og er reelt blevet en buffer mellem kaos og Europa. Imens tegner EU-medlemslandene for en latterligt lav andel af den globale genbosættelse.”

”Det er på høje tid, at Europa ser sig i spejlet og er ærlig omkring hvad det ser, holder op med at udsætte tingene og begynder at tage sin rimelige andel af byrden. Yderliggående politikere må ikke få lov at stikke det europæiske folk blår i øjnene,” siger Davutoglu.

Danmark kan stå udenfor

Danmark kan, sammen med Storbritannien og Irland, holde sig uden for den fælles europæiske indsats på grund af forbehold i EU-samarbejdet.

Premierminister David Camerons kontor i Downing Street gjorde det onsdag eftermiddag klart, at briterne ikke vil være med i Junckers store fordelingsplan.

”Storbritannien spiller allerede sin rolle, og hvis man ser på økonomiske bidrag til at tackle flygtningekrisen fra Syrien, er vi det førende land på det område,” siger en talskvinde for premierministeren ifølge The Guardian.

Hun tilføjer, at Storbritannien allerede har meddelt, at landet tager 20.000 syriske flygtninge mere i løbet af de næste fem år, ud over de 5.000, der allerede var aftalt.

Onsdag eftermiddag var der ikke umiddelbart nogen kommentar fra hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eller udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Men mandag signalerede Løkke på et pressemøde, at Danmark er klar til at tage sin del af det fælleseuropæiske ansvar for flygtningesituationen.

Følg live opdateringer om flygtningekrisen fra The Guardian her

Læs hele Junckers State of the Union-tale her