Kan orange majs forebygge blindhed?

Forfatter billede

Mangel på A vitamin er hvert år skyld i, at 500.000 børn bliver blinde. Det problem håber amerikanske forskere, de nu kan løse ved at erstatte den almindelige hvide majs med en orange variant, som har et langt højere indhold af beta-caroten, der, når det indtages, omdannes til A vitamin. A vitamin findes naturligt i kød, æg, mørkegrønne grøntsager og orangefarvede frugter, men det er fødevarer som generelt er for dyre for befolkningen i områderne syd for Sahara.

Forsøgszoner med orange majs i Zambia

Majs er et hovednæringsmiddel for en stor del af befolkningen i Zambia. I dag er den hvid, men måske vil mange majskolber allerede i løbet af et par år være orangefarvede.
Ideen om at gå fra hvid til orange majs kommer efter at Harvest Plus, der er en del af et Verdensbankbaseret konsortium med 15 forskningscentre, har udviklet en ny orange majssort med højere indhold af beta-caroten.

I et forsøg støttet af HarvestPlus på Iowa State University i USA, har man ladet seks raske kvinder indtage henholdsvis orange majs og hvid majs i et dagligt måltid i en periode og derefter målt på vitamin A indholdet i blodet. Vitamin A indholdet i blodet var signifikant højere efter indtagelse af orange majs.
Det har ifølge allafrica.com ført til, at HarvestPlus fra 2012 i særlige zoner i Zambia vil omlægge majsproduktionen fra den altdominerende hvide majs til orange majs for ad den vej at mindske forekomsten af blindhed hos børn på grund af mangel på vitamin A.

Er forsøget med orange majs en blindgyde?

I Danmark bekræfter børnelæge og ernæringsforsker Jan Færk, at alvorlig mangel på A vitamin kan føre til blindhed, men han er alligevel ikke sikker på, at udviklingen af en orange majsvariant kan løse problemet med blindhed i u-landene.
Jan Færk peger på, at forsøget i Iowa ifølge det ansete tidsskrift “American Journal of Critical Nutrition” er lavet med voksne, raske kvinder, og at resultaterne herfra ikke umiddelbart kan overføres til underernærede børn. ”Der mangler deciderede undersøgelser af, om orange majs i kosten kan reducere blindhed hos underernærede børn i lande som Zambia”. Jan Færk tilføjer: ”Der er desuden kun målt på vitamin A bestanddele i blodet (beta-caroten), og det afspejler ikke med sikkerhed vitamin A status i kroppen, selvom der ikke findes bedre målemetoder.”

Et andet usikkerhedsmoment ved projektet er, at man endnu ikke ved, om orange majs dyrket i Zambia vil indeholde mere eller mindre beta-caroten end orange majs dyrket i USA, da jordbundsforholdene er forskellige. Der er desuden en lang række endnu uafklarede spørgsmål om hvorvidt dyrkningen af orange majs kan volde problemer fx. i forhold til modstandsdygtighed overfor sygdomsangreb osv.

Vil zambianerne spise orangefarvet majs?

Ifølge HarvestPlus er det ikke altid helt ligetil at introducere en ny afgrøde. Undersøgelser viser, at der i Zambia i dag findes to forskellige majsvarianter, nemlig en hvid og en gul. Det er den hvide, der anvendes til majsmel, som er basisingrediensen, når zambianerne tilbereder deres nshima – hovedretten i Zambia. Gul majs er ikke nær så populær som
hvid, fordi den ifølge HarvestPlus associeres med tørke og fødevarehjælp. Spørgsmålet er om zambianerne i fremtiden vil overføre de negative associationer fra gul til orange majs. HarvestPlus er imidlertid optimistiske, idet pilotundersøgelser i Zambia tyder på, at orange majs ikke kobles til gul majs, men betragtes som en særskilt og positivt vurderet afgrøde.

Læs mere:
http://allafrica.com/stories/201009131285.html

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2010.29802v1?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=1&author1=White&andorexacttitle=and&andorexacttitleabs=and&andorexactfulltext=and&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

http://www.harvestplus.org/content/scientists-find-%E2%80%98orange%E2%80%99-maize-good-source-vitamin