Kjaer Group: Afrika en god forretning – også i 2005

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danske eksportvirksomheder henter deres indtjening mange steder i verden, men de færreste har deres primære indtjening i Afrika og færre endnu har set mulighederne for at gøre en god forretning i netop Afrika, hedder det i en pressemeddelelse fra Kjaer Group A/S tirsdag.

Kjaer Group A/S i Svendborg er en virksomhed, som har sin hovedforretning i Afrika og som år efter år udbygger sin position som leverandør af køretøjer og relaterede services til kontinentet, hedder det.

Virksomheden har netop afsluttet sit regnskab for 2005 med et resultat som forventet på 23 mio. kr. før skat og 15,5 millioner efter skat. Det er en lille tilbagegang fra 2004, hvor resultatet efter skat lød på 21,1 mio. kr. Også nettoomsætningen faldt fra 772,4 mio. kr. i 2004 til 664,5 mio. i 2005.

Egenkapitalen udgør pr. 31. december 2005 i alt 120,6 mio. kr.

Medarbejderne ejer 22 procent af virksomheden og en anden del ejes af Hanne og Mads Kjær igennem deres holdingselskab The Way Forward Aps. Netop medejerskabet fremhæves som et af de vigtigste elementer i virksomhedens strategi om bæredygtighed.

Blandt de 222 medabejdere, som Kjaer Group A/S beskæftigede i 2005 i ind- og udland, er over 90 procent aktionærer i det sydfynsk-baserede foretagende, som har specialiseret sig i leverancer af køretøjer og andet udstyr i samlede logistikløsninger til nødhjælps- og udviklingsorganisationer i Den 3. Verden.

– Som medlem af FNs Global Compact, har vi stræbt efter en forretningsplan, der er ansvarlig overfor vores kunder, aktionærer, vores medarbejdere og deres familier – og det fællesskab vi er en del af, siger admin. direktør Mads Kjær.

Global Compact er en guide for, hvordan virksomheder kan drive forretning i overensstemmelse med menneskerettighederne og samtidig have fokus på sin rolle i samfundet.

Kjaer Group A/S deltager i partnerskaber med organisationer, der arbejder på at udrydde fattigdom i Afrika. I 2005 satte virksomheden især fokus på kendskabsgraden i Danmark til FNs 8 mål for at udrydde fattigdom i verden.

Projektet Rally med Mening og informationskampagnen Mål med Mening fik støtte af Danida og UNDP samt en række kommercielle investorer, der bl.a. indbefattede Danfoss, Dansk Industri, Deloitte, Grundfos og Middelfart Sparekasse.

Om årsagen til netop dette initiativ beretter Mads Kjær:

– Ved en konference i april 2005 fortalte udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), at det stod sløjt til med kendskabet til FNs 8 mål i Danmark idet kun 6 procent af befolkningen havde hørt om disse mål.

– Jeg tog det som en udfordring at forbedre kendskabsgraden og undersøgte først, hvordan det forholdt sig i vores egen virksomhed og det var ikke meget bedre end på landsplan. Uden kendskab kan vi ikke tage et bevidst ansvar om at ændre på forholdene og derfor blev det til “Rally med Mening.

– I december 2005 målte Danida igen på kendskabsgraden til de 8 mål og den var nu kommet op på 25 procent, så vi har forhåbentligt været en bidrag til denne flotte fremgang og nu drejer det sig om at udbygge dette i årene fremover.

Kjaer Group modtog også en udmærkelse, nemlig den første pris som AIDS-Fondet nogensinde har tildelt erhvervslivet. Årsagen var virksomhedens fokus på hiv/aids i dets datterselskaber i Uganda, Mozambique og Sierra Leone.

Kjaer Group A/S medvirkede i 2005 i et offentligt privat partnerskab med titlen “aids og arbejdspladsen” som Aids Fondet stod for og som blev udviklet i samarbejde med bl.a. UNDP, Dansk Industri og Danida.

Om fremtiden og 2006 siger Mads Kjær:

– Vi er så utroligt heldige, at vores marked er enormt stort og med et uudnyttet potentiale. Kjaer Group ønsker, at være med til at opdyrke disse markeder igennem nye og innovative tiltag inden for anvendelse af køretøjer og transport generelt i Afrika og andre udviklingsregioner af verden som f.eks. Vietnam, Cambodia og Laos i Indokina.

– Disse landes vækst vil føre til at vi kan få udryddet fattigdom og starte en cyklus mod velfærd og vækst, økonomisk, menneskeligt og samfundsmæssigt.

FNs 8 Mål er:

1. Udrydde fattigdom og sult
2. Sikre grundlæggende uddannelse til alle
3. Fremme ligestilling og styrke kvinders rettigheder
4. Reducere spædbarnsdødeligheden og børnedødeligheden
5. Reducere dødeligheden blandt gravide og fødende kvinder
6. Standse udbredelsen af hiv/aids, malaria og andre sygdomme der truer menneskeheden inden 2015
7. Sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling
8. Opbygge et globalt partnerskab for udvikling

Komplet Annual Report 2005: www.kjaergroup.com/love+cars/financials

Carnation – Vol 1 – 2006:
www.kjaergroup.com/kjaergroup/pdf/MAGASIN_ISSUE3_screen.pdf

Mads Kjær, CEO, KJAER GROUP A/S, Dir. telephone: 62 199 100, Corporate website: www.kjaergroup.com