Klimaskrøbelige lande samler Lars Løkke og andre statsoverhoveder ved virtuelt topmøde

12426392094_320fc2e75e_k
Thomas Jazrawi

“We know what we must do, and we know how to do it, and we simply cant afford to wait”.

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ord ved et stort virtuelt topmøde om klimaet torsdag. Det blev arrangeret af Climate Vulnerable Forum, en sammenslutning af de mest klimaskrøbelige lande i verden. 

Og formålet er klart: Verden må sætte fart i kampen mod klimaændringer, så temperaturstigningen holdes inden for nogenlunde sikre grænser. 

“Der er et hurtigt voksende behov for handling og ingen tid at spilde. I fattige og sårbare lande er klimaforandringerne en stor og konkret udfordring, som allerede nu ændrer livsvilkårene. Derfor har de brug for hurtig hjælp til både klimatilpasning og grøn omstilling”, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Hun peger samtidigt på, at værtslandet, Marshalløerne, har alt mulig grund til at opfordre til mere handling. 

“Det er en stærk symbolik i, at Marshalløerne, der er et af verdens mest sårbare lande, er vært for mødet. Deres fremtid er usikker, og jeg kan godt forstå, at de presser på for at andre lande også skal øge deres ambitioner. Klimaforandringerne er en global udfordring som vi er nødt til at håndtere i fællesskab”, lyder det i en kommentar på mail.

Topmødet er virtuelt for at spare på klimabelastningen, og flere topledere fra hele verden har valgt at tale til forsamlingen i multiverset. Udover Lars Løkke Rasmussen har bl.a. den franske præsident Emanuel Macron, tidligere vicepræsident i USA, Al Gore og mange andre spidser bidraget med indslag. 

Budskab til COP24

De klimaskrøbelige lande ønsker bl.a. at sende et budskab om, at det haster med at gøre en indsats for at holde temperaturstigningen under 1,5 grader. En IPCC-rapport viste fornyligt, at halvanden grads global opvarmning har mange fatale konsekvenser. 

Klimaændringer truer selve eksistensen for de små stillehavsnationer som værtsnationen og Vanuatu. Sidstnævnte fortalte, at man her overvejer og man kan gå rettens vej mod de store forurenere på kloden, om det er nationer eller virksomheder.

Han talte om at sende en advarsel til industrien for fossile brændstoffer og de stater, der sponsorere den, om, at de tab og ødelæggelser, der følger af klimaændringerne, ikke vil foregå uden en modreaktion, ifølge The Guardian. 

“Vi skal huske på, at hensigtserklæringer først bliver til handling, når der kommer økonomisk støtte. Vi, som bor i de rige lande, er nødt til at tage vores del af det globale ansvar og hjælpe ulandene. Lige nu eskalerer klimaforandringerne, og derfor bliver der også skabt nye problemer. Det betyder, at behovet for støtte er større nu end det var for blot få år siden”, siger Birgitte Qvist-Sørensen.