København og Beirut indgår partnerskab

wardah
Libanon, der er en fjerdedel så stort som Danmark, huser omkring to millioner syriske flygtninge.
Foto: Ane Nordentoft (arkiv)
Forfatter billede

Libanon og Danmark

Libanon har omkring fem millioner indbyggere fordelt på 10.000 km2.

Krigen i Syrien har sendt omkring to millioner syriske flygtninge til Libanon.

København har etableret lignende partnerskaber med en række andre byer, herunder Beijing, Hamborg og New York.

Danmarks udenrigsministerium støtter partnerskabet mellem København og Beirut.

Tidligere i år opfordrede EU-præsident Donald Tusk større europæiske byer og lokale myndigheder til at yde et aktivt bidrag til at hjælpe med at håndtere strømmen af flygtninge, der kommer til Europa. Københavns partnerskab med Beirut er en reaktion på denne opfordring.

Mandag rejste Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), til Beirut for at underskrive partnerskabsaftale mellem den danske og den libanesiske hovedstad.

Sammen med en delegation af danske virksomheder skal Frank Jensen færdiggøre en samarbejdsaftale mellem de to hovedstæder.

Strømmen af flygtninge fra Syrien har lagt et enormt pres på Libanons og Beiruts i forvejen belastede offentlige tjenester og infrastruktur. Selv inden strømmen af flygtninge begyndte at ankomme i Libanon, kæmpede de libanesiske myndigheder for at levere basale ydelser som bæredygtig affaldshåndtering og pålidelig energiforsyning.

Aftalen mellem København og Beirut vil gøre det muligt for den libanesiske hovedstad at udnytte de erfaringer, som Københavns kommunale myndigheder, virksomheder og ikke-statslige organisationer har med at udvikle bæredygtige urbane løsninger.

Bæredygtig byudvikling

I forbindelse med besøget i Beirut vil eksperter fra Københavns Kommune deltage i workshops, hvor de vil dele byens erfaringer inden for områder som affaldshåndtering, anti-radikalisering og byplanlægning.

Disse workshops skal give Beiruts kommunale myndigheder inspiration til at føre deres ambitiøse politiske program ud i livet. Det sigter mod at rydde op i Beiruts mange miljøproblemer og gøre byen mere beboelig.

Delegationen vil besøge en af Beiruts lossepladser for at få et førstehånds indtryk af de udfordringer, byen står over for med håndtering af affald.

På programmet er også en omgang basketball mellem lokale ungdomshold. Kampen, der er arrangeret af GAME Libanon, som er en dansk sports-NGO, har til formål at vise, hvordan nedslidte byrum kan renoveres og blive til levende mødesteder, hvor unge fra alle baggrunde kan mødes for at dyrke sport.

Foruden at hjælpe Beirut i retning af bedre og mere bæredygtig affaldshåndtering samt udvikle socialt inkluderende byrum, vil København og Beirut også dele deres erfaringer med at forebygge ekstremisme. Fra dansk side deler man erfaringerne med det danske SSP-program, hvor skoler, sociale myndigheder og politi arbejder sammen om at imødegå voldelig ekstremisme.