Kofi Annans budskab på den internationale aidsdag – 1. december

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Kofi Annan, FNs generalsekretær

Dette års internationale aids-dag giver os lejlighed til at tænke på den byrde, som kvinder og piger bærer rundt på i en tid præget af hiv/aids, men samtidig også at fejre det, de har opnået i kampen mod denne epidemi.

Kvinder er vores uforfærdede og mest kreative forkæmpere i kampen mod hiv/aids. I de mange lande og samfund, som jeg har besøgt rundt om i verden, er det først og fremmest kvindernes stemmer, som bliver hørt. Kvindelige forkæmpere og aktivister risikerer ofte at blive ofre for fordomme, overgreb og vold, men handler ikke desto mindre uselvisk og taler offentligt for at forbedre andres liv.

Kvinder bærer allerede den største fattigdomsbyrde, og aids gør det nemmere at blive fanget i fattigdomsfælden, og endnu sværere at komme ud af den.

Kvinder bliver fortsat diskrimineret på mange områder, fra arbejdspladsen til love, som regulerer ejendomsret og arv. Aids sætter dem i en endnu mere udsat situation.

Piger udgør allerede størstedelen af alle de børn, som ikke får nogen skolegang. Når aids rammer en familie, må de piger, som går i skole, forlade skolen og tage sig af husholdningen og de syge slægtninge.

Kvinder udgør omtrent halvdelen af alle hiv-smittede i verden. I Afrika syd for Sahara, hvor mere end tre fjerdedele af alle hiv-positive kvinder i verden lever, er næsten 57 procent af de voksne hiv-smittede kvinder.

Hvorfor er kvinder mere udsatte for smitte end mænd? Hvorfor er det sådan, at selv de, der ikke har flere sexpartnere udenfor ægteskab, eller som ikke er stiknarkomaner, er mere udsatte end mænd? Normalt er det fordi samfundets uligheder udsætter dem for større risiko, en uretfærdig, samvittighedsløs risiko.

En række faktorer bidrager også til disse risici: Fattigdom, misbrug og vold, mangel på information, tvang fra ældre mænd, samt mænd som har flere seksuelle forhold og holder unge kvinder inde i et enormt netværk af infektion.

Hellere ikke ægteskabet er sikkert mod smitte. I nogle af de mest udsatte lande har gifte kvinder større chance for at blive smittet end ugifte seksuelt aktive kvinder.

Disse faktorer kan ikke måles hver for sig. Det, der er behov for, er positive forandringer, som vil give kvinder og piger mere magt og selvtillid.

Forandringer, som kan ændre forholdet mellem kvinder og mænd indenfor alle grene i samfundet. Forandringer, som kun kan komme i stand ved at uddanne piger, ved at gennemdrive sociale og retslige reformer og ved at øge bevidstheden og ansvarligheden hos mændene. Forandringer, som giver kvinder mulighed for fuldt ud at tage kampen op mod hiv/aids.

At give kvinder mere magt i denne kamp, bør være fremtidens strategi. Det er blandt dem, man finder de sande helte i denne krig. Det er vores opgave at indgyde dem håb.

Kilde: www.runic.org