Konflikten i CAR rammer børnene

Laurits Holdt

Løftebrud og regeringskup har præget Den Centralafrikanske Republik i årtier, og SOS Børnebyerne har arbejdet i landet siden starten af 1990’erne. I weekenden blev børnebyen i hovedstaden Bangui udsat for røveri. 

Efter at et decideret oprør brød ud i marts, og rebeller fra gruppen ’Seleka’ indtog Den Centralafrikanske Republik’s (CAR) hovedstad Bangui, har situationen for de mest udsatte børn i det lille land været kritisk. Det skriver SOS Børnebyerne på sin hjemmeside torsdag.

FN anslår, at hele den centralafrikanske befolkning er berørt af konflikten. Det skyldes kollaps i essentielle services som hospitaler og adgang til drikkevand og mangel på lov og orden, der resulterer i røverier og rekruttering af børn til væbnede grupper. 

”Sikkerhedssituationen fortsætter med at være meget delikat og skrøbelig, og vi er især bekymrede over reporter, der fortæller, at børn, vi allerede én gang har separeret fra væbnede grupper, nu bliver rekrutteret igen,” udtaler chef for FN’s fredsopbyggende kontor i CAR, Margaret Voigt, den 14. april.

SOS-børneby berøvet ?

Også SOS-børnebyen i Bangui har mærket den usikre situation. Den 13. april blev området, børnebyen ligger i, omringet af Selekas oprørere, som undersøgte hus efter hus i jagten på våben. Heldigvis kom de aldrig til SOS-familiernes huse, men de brød ind på børnebyens område, stjal fire køretøjer og teknisk udstyr.

Generalsekretær i det internationale SOS Børnebyerne, Richard Pichler, fordømmer angrebet og fastslår, at SOS Børnebyerne vil gøre deres bedste for at beskytte børnene i børnebyen.

”Dette angreb er en overtrædelse af international lov. Børn har retten til at blive beskyttet, og i SOS Børnebyerne opfordrer vi de nye autoriteter til at sikre børnene den beskyttelse, de har ret til at få ifølge FN’s konvention om børns rettigheder,” siger generalsekretæren.

Sikrer børn på bedste vis

?På grund af den generelle usikkerhed i landet, er det en løbende vurdering, om der vil være en større risiko ved at evakuere børnebyens børn, end at lade dem blive. Senest har børnebyen fået fem soldater fra Den Centralafrikanske Multinationale Styrke stationeret til at passe på børn og mødre, ligesom den franske ambassade også har tilbudt støtte.

Der er to SOS-børnebyer i CAR, Bangui og Bouar. Begge steder inkluderer skole, børnehave, lægeklinik og socialcenter, som tilbyder familieprogrammer.

Den Centralafrikanske Republik har en lang og turbulent historie med gentagende konflikter, oprør og kup. Siden landets frigørelse fra Frankrig i 1960 har det ene tvivlsomme regime efterfulgt det andet, det sidste i 2003, som, trods omstændighederne ved magtovertagelsen, fra 2008 formåede at skabe en vis stabilitet i landet.

Men som med de fleste andre politiske forsøg i landet varede roen kun en kort periode, for ikke alle var enige i regeringens evne til at lede landet mod fred, og utilfredsheden begyndte allerede at ulme i midten af 2012. Landets forskellige oprørsgrupper, især dem, der står samlet under navnet Seleka, førte og vandt flere slag mod regeringens styrker i december, og den 30. december erklærede regeringens præsident François Bozizé, at han var klar til at gå i dialog med oprørene. Det ledte den 11. januar til en aftale om våbenhvile – til gengæld skulle vicepræsidenten udskiftes med en fra oppositionen.

Løftebrud fra begge sider?

Aftalen blev imidlertid brudt den 23. marts, da regering og oprørere anklagede hinanden for løftebrud, og Seleka marcherede ind og overtog Bangui. Lørdag blev oprørsleder Michel Djotodia valgt til præsident af landets fungerende parlament. En udnævnelse, hverken de omkringliggende afrikanske lande eller Vesten dog anerkender.