Kristian Jensen: Et stabilt Østafrika er i Danmarks interesse

Forfatter billede

Udenrigsministeren var klar i mælet om det østafrikanske “powerhouse´” betydning – og problemer – i en presseudtalelse tirsdag:
 
”Kenya er et strategisk vigtigt land i Østafrika – både politisk, økonomisk og humanitært. Men Kenya er under pres fra konflikterne i regionen, særligt i Somalia men også i Sydsudan”.

“Kenya trækker et stort læs, når det gælder flygtninge, og Danmark og danske NGO’er støtter dette arbejde. Der er behov for, at vi gør alt, hvad vi kan for at stabilisere regionen”.

“Det gør vi – i samarbejde med de kenyanske myndigheder –  for at hjælpe befolkningen og imødegå terror, radikalisering, pirateri, så flere flygtninge ikke tager den desperate rejse til Europa. Stabilitet i Østafrika gør Europa og Danmark sikrere”.    

Udfordringer og muligheder

Udenrigsministeren fortsatte:

“Kenya er et land med store muligheder, men også store udviklingsmæssige udfordringer. Det danske engagement i Kenya afspejler dette”.

“Derfor styrker vi udviklingssamarbejdet om at fremme grøn vækst og jobskabelse – især for de unge. Vi støtter bedre vilkår for den private sektor og en fokuseret indsats mod korruption”.

“Alt sammen noget der også bidrager til bedre rammebetingelser for danske erhvervsinteresser i Kenya. Herudover fastholder vi vores støtte til sundhed og rettigheder”.

“Kenya er på rette vej, og vore indsatser kan og skal hjælpe i de strategiske valg, som landet står overfor”.

Kristian Jensen lagde til om WTO-mødet:

“Jeg ser også frem til at deltage i mit første WTO-ministermøde. Frihandel er en af mine vigtigste politiske mærkesager og jeg håber, at vi kan sparke nyt liv i WTO”.

“Jeg vil i Nairobi arbejde for, at vi får en aftale, der gavner de mindst udviklede lande. Og sætte fokus på det økonomiske potentiale, der er i Kenya for dansk erhvervsliv og danske løsninger”.
 
Udenrigsministeren skal deltage i WTO’s 10. ministerkonference, hvor fokus bl.a. er på udviklingslandene og hvordan WTO kan undgå, at Doha-rundens stilstand svækker WTO.

Ministeren skal forud for ministerkonferencen mødes med handelskollegaerne fra EU-landene og vil føre politiske samtaler.

Bistand og erhvervsliv
 
Efter deltagelsen i WTO rejser ministeren rundt i Kenya for bl.a. at se på flygtningesituationen, danske udviklingsprojekter, samt den danske støtte til anti-radikalisering og stabilisering.
 
Kristian Jensen vil også diskutere det fremtidige udviklingssamarbejde mellem Danmark og Kenya.
 
Ca. 50 danske firmaer er engageret i Kenya, og interessen er stigende.

Derfor vil besøget også blive brugt til i højere grad at sætte danske løsninger på landkortet i forhold til de udfordringer, Kenya står i.