Læger uden Grænser: Der må være lægehjælp til alle i Libyen

Forfatter billede

Mens konflikten i Libyen intensiveres er Læger uden Grænser ekstremt bekymrede for situationen for de mange sårede i den voldelige konflikt.

Den medicinske humanitære organisation opfordrer til uhindret adgang til medicinsk nødhjælp uden politisk skelen, fremgår det af en pressemeddelelse mandag. Sådan er det nemlig ikke nu.

I de seneste 3 uger har hold fra Læger uden Grænser ved grænsen mellem Libyen og Tunesien og i Benghazi sendt medicinske forsyninger til sundhedsfaciliteter i Libyen. Holdene har desuden arbejdet på at få adgang til områder i den vestlige del af Libyen, hvor de hårdeste kampe har fundet sted.

I flere af kampzonerne, som Zawiyah og Misrata, er mange afskåret fra udefrakommende hjælp, samtidig med at meldinger om kritisk behov for medicinsk hjælp og mangel på medicin når ud.

– Vi er ekstremt bekymrede over manglen på lægehjælp og patienternes situation i de offentlige hospitaler i de regeringskontrollerede områder, siger Bruno Jochum, operationel direktør i Læger uden Grænser.

Som humanitær nødhjælpsorganisation står Læger uden Grænser fast på vigtigheden af at kunne afhjælpe akutte medicinske behov på begge sider af konflikten.

– Vores primære udfordring i dag er at få adgang til de mennesker, der er ramt af volden inde i Libyen, siger Bruno Jochum.

– På trods af intense kampe er vores medicinske hold bevidst blevet forhindret i at krydse den tunesiske grænse i Ras Adjir i ugevis, og samtidig har holdene oplevet, at ingen sårede fået lov til at krydse grænsen. Det er afgørende, at folk kan flygte fra kampzonerne og finde tilflugt i sikre områder i Libyen eller i udlandet, uddyber han.

Efter international lov og medicinsk etik, er det afgørende at alle parter i konflikten respekterer medicinske faciliteter, køretøjer og personale, fordi det er den eneste måde patienterne kan få akut hjælp, hedder det.

Læger uden Grænser fortsætter med at hjælpe civilbefolkningen med medicin og lægemidler i Libyen. Siden det første hold ankom i Libyen den 24. februar, har organisationen fordelt 22 tons medicinske forsyninger. Yderligere 11 tons medicinske materialer er klar til at blive leveret.

Yderligere oplysninger hos:
Kommunikationsmedarbejder i
Læger uden Grænser, Sune Juul-Sørensen
e-mail: [email protected] og tlf. 39 77 56 18