Læger uden Grænser evakuerer seks hospitaler i Yemen efter luftangreb

Laurits Holdt

Abs-hospitalet i det nordlige Yemen var fyldt med patienter, da det mandag 15. august blev angrebet. Patienter var ved at komme sig efter operationer, gravide var indlagt på fødegangen, og spædbørn var lige kommet til verden.

Så ramte luftangrebet bygningen. Flere mennesker blev dræbt på stedet. I alt mistede 19 personer livet – heriblandt patienter og en ansat i Læger uden Grænser. 24 blev såret.

Sådan skriver Læger uden Grænser på sit websted fredag.

Organisationens hospitaler er gentagne gange blevet udsat for angreb under Yemens borgerkrig, men mandagens bombardement var det mest dødbringende, siger organisationen.

Derfor har den besluttet at evakuere alle sine ansatte fra de seks hospitaler, som den støtter i regionerne Saada og Hajjah i det nordlige Yemen. Det gælder blandt andet fødselslæger, børnelæger og kirurger.

“Ingen respekt for krigens love”

En koalition ledet af Saudi-Arabien udkæmper en krig mod Houthi-oprørerne i Yemen. For nylig blev fredsforhandlingerne i Kuwait mellem de krigsførende parter suspenderet, og siden da har den saudisk-ledede koalition intensiveret sine luftangreb i det nordlige Yemen.

Over de seneste otte måneder har repræsentanter for Læger uden Grænser to gange mødtes med højtstående medlemmer af den saudisk-ledede koalition for at sikre, at hospitaler ikke bliver et mål i krigen.

Men bombeangrebene er fortsat. Selvom organisationen siger at den løbende har delt GPS-koordinaterne på hospitalerne med alle relevante parter i konflikten.

”Det seneste angreb viser, at de nuværende regler for magtanvendelse, militære protokoller og procedurer er utilstrækkelige til at undgå angreb på hospitaler. De må revideres og ændres,” siger Joan Tubau, direktør i Læger uden Grænser.

”Vi opfordrer den saudisk-ledede koalition og regeringer, der støtter koalitionen – især USA, Storbritannien og Frankrig til at sikre en øjeblikkelig anvendelse af de tiltag, som er gearet til at beskytte civile,” tilføjer hun.

En svær beslutning

Organisationen skriver videre:

”Den saudisk-ledede koalition bliver ved at med hævde, at de ærer krigens love, men mandagens angreb viser, at de ikke formår at stoppe angreb på hospitaler. Koalitionen siger, at angrebet var en fejl, men vi er langt fra tilfredse med den forklaring.”

”Vi ser i stigende grad, at angreb på hospitaler bliver bagatelliseret og stemplet som ”misforståelser” eller ”fejl”. Det har ingen konsekvenser at bryde krigens love, og der bliver ikke placeret noget ansvar.”

”Vi har mistet tilliden til den saudisk-ledede koalition, og da bombeangrebene i det nordlige Yemen er blevet optrappet over de seneste uger, mener vi, at det er for farligt for vores ansatte at arbejde på hospitalerne.”

”Det er ikke nogen nem beslutning at evakuere medarbejdere i felten, men lige nu ser vi ikke andre muligheder.”

”Selvom vi evakuerer vores ansatte, bliver de seks hospitaler ved med at holde åbent. Medarbejdere fra landets sundhedsmyndigheder og frivillige fortsætter det livreddende arbejde. Disse hospitaler har allerede svært ved at følge med og behandle de mange ofre, der har brug for lægehjælp.”

”Vi beklager dybt konsekvenserne af vores beslutning over for vores patienter samt vores kollegaer fra landets sundhedsmyndigheder, som nu må fortsætte arbejdet på hospitalerne under usikre forhold.”

”Vi håber, at sikkerhedssituationen bliver bedre, så befolkningen kan få et pusterum, og vi igen kan vende tilbage og yde den lægehjælp, som der er hårdt brug for i Yemen.”

Læger uden Grænser fordømmer den måde, hvorpå alle parter i konflikten – den saudisk-ledede koalition, Houthi-oprørerne samt deres allierede, udkæmper krigen i Yemen og udfører vilkårlige angreb uden respekt for civile, hedder det desuden.