Libyen: Dansk Flygtningehjælp registrerer flygtninge for UNHCR

Laurits Holdt

Mere end 300.000 mennesker er nu flygtet fra konflikten i Libyen. Langt hovedparten har krydset grænsen til Tunesien. Her har Dansk Flygtningehjælp indledt samarbejde med FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR) for at bistå med registrering af flygtninge.

Siden begyndelsen af konflikten har Dansk Flygtningehjælp etableret samarbejde med FN omkring flygtningestrømmen ind i Tunesien. Til at sikre detaljeret registrering af de flygtninge, der ankommer til Shosha-lejren over grænsen i Tunesien er Dansk Flygtningehjælp nu involveret, skriver organisationen i en pressemeddelelse fredag.

En medarbejder fra Irak-programmet er netop udlånt til UNHCR som en del af deres såkaldte Refugee Status Determination (RSD). Teamet interviewer de, der kommer til lejren sammen med UNHCR. Samtidig sekunderer Dansk Flygtningehjælp yderligere eksperter til relevante FN organisationer, for dermed at styrke indsatsen.

– Der er brug for indsatser på mange fronter. Det gælder i Libyen, men også i nabolandene, der huser både flygtninge, og de mange gæstearbejdere, der er i en slags nødtransit, inden de kan få hjælp til at rejse videre, siger Ann Mary Olsen, der leder den internationale afdeling i Dansk Flygtningehjælp.

– Derfor har vi allerede fra starten valgt at sætte ind med flerstrenget hjælp til FN-systemet. Samtidig har vi udvidet vores tilstedeværelse i regionen, der gør at vi kan forberede den store humanitære opgave, som venter forude i Libyen, lægger Ann Mary Olsen til.

Så snart der er muligt vil Dansk Flygtningehjælp byde ind med en indsats for at bistå flygtninge fra Libyen og de værtsfamilier, der er huser dem i nabolandene.

Det vil bl.a. ske ved at uddele fødevarer samt andre nødvendigheder, og ved at etablere en slags henvisningssystem, der gør at alle de særligt udsatte grupper, som Dansk Flygtningehjælp kommer i kontakt med via uddelinger, kan modtage hjælp direkte eller blive henvist til relevant organisationer.

Dansk Flygtningehjælp forudser allerede nu behov for hjælp både i forhold til at få fremskaffet identifikations papirer, sikre beskyttelse mod overgreb og psykosociale behov. Beskyttelsesindsatser i nærområder er en af Dansk Flygtningehjælps kernekompetencer, sammen med et historisk fokus på at bistå de særligt sårbare i konfliktområder.

Dansk Flygtningehjælp har stort kendskab til Mellemøsten og Nordafrika gennem mange års engagement i regionen – en erfaring, der gør det muligt at arbejde i selv de mest komplekse og uforudsigelige situationer, hedder det