Mæslinger i vækst: Eksplosiv stigning på verdensplan

I december 2021 stod UNICEF stod bag en vaccinationskampagne i Yemen, hvor det krigshærgede lands børn blev vaccineret mod mæslinger og polio. Billedet her er fra et sundhedscenter i hovedstaden Sanaa.


Foto: Mohammed Hamoud/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer

1. maj 2022

Da corona-pandemien ramte verden, stjal den samtidig opmærksomheden fra andre sygdomme og sundhedsprogrammer. Resultatet ser vi nu. I de første måneder af 2022 er der registreret en stigning i antallet af mæslingetilfælde på 79 procent sammenlignet med sidste år.

Det oplyser UNICEF og verdenssundhedsorganisationen WHO.

Pandemien betød, at basale vaccinationsprogrammer mange steder enten blev suspenderet eller stoppet helt. I alt 23 millioner børn fik ikke de basale vacciner mod for eksempel polio og mæslinger i 2020 – en stigning på næsten fire millioner sammenlignet med 2019 og det højeste antal i 11 år.

Samtidig betyder krig og konflikt, at de ikke er blevet genoptaget igen – det gælder blandt andet i Ukraine, Etiopien, Somalia og Afghanistan. Aktuelt er 57 vaccineprogrammer, der var planlagt til at være blevet udrullet under pandemien, stadig udskudt. Af disse er 19 kampagner målrettet mæslinger.

”UNICEF og WHO har en vigtig opgave nu med at genoprette vaccinationsprogrammerne. Men vi er også afhængige af, at de nationale myndigheder kommunikerer aktivt og forklarer vigtigheden af ​​vaccinationer, så vi kan sikre, at der er tilslutning til vaccinationsprogrammerne,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark, i en pressemeddelelse.

Forvarsel om stigning i andre sygdomme

Mæslinger er en meget smitsom sygdom, hvilket hurtigt kan aflæses i antallet af smittetilfælde, når vaccinationsprogrammerne suspenderes. Mæslinger kan være dødelig i sig selv, men hæmmer også immunforsvaret og gør et barn mere sårbart over for andre infektionssygdomme som lungebetændelse og diarré.

Stigningen i mæslinger er samtidig bekymrende, fordi den kan være tegn på, at vi vil se samme stigning indenfor andre sygdomme som for eksempel polio og gul feber.

Data fra de to FN-organisationer viser, at flertallet af de registrerede mæslingeudbrud har været i Afrika og det østlige middlehavsområde. 

Til det franske nyhedsbureau AFP siger Christopher Gregory, der er senior sundhedsrådgiver i UNICEF immuniseringsafdeling:

“Vi er især bekymrede for de lande, der er mest skrøbelige, hvor sundhedssystemerne allerede virkelig kæmper, hvor de stadig forsøger at håndtere virkningerne af Covid-19 oven på disse udbrud. “