Malawis valg: Regeringspartiets kandidat indsat som præsident – Bandas gamle parti størst i parlamentet (ny version)

Redaktionen

NY VERSION, Mandag eftermiddag

Det kom mandag til optøjer og sammenstød mellem politi og demonstranter med mindst 4 dødsofre i en forstad til Malawis største by, Blantyre, da landets nye præsident, Bingu wa Mutharika, blev taget i ed under en ceremoni på et halvfyldt fodboldstadion.

Optøjerne kom efter at hundreder af demonstranter gik på gaden i flere af Malawis større byer lørdag og søndag, fordi Mutharika, som er den regerende Forenede Demokratiske Front, UDFs, kandidat, blev udråbt som vinder af torsdagens præsidentvalg, rapporterer BBC Online.

Valgdeltagelsen var relativ høj; lidt over 3 millioner af de 5,7 mio. registrerede vælgere satte deres fingeraftryk på stemmesedlerne ved valget den 20. maj.

En anden kandidat, 69-årige Gwanda Chakuamba, som leder Mgwirizano-koalitionen af 7 små politiske partier, erklærede lørdag, at han havde vundet valget og var den “retmæssige kommende præsident”.

– Tallene ude fra valgstederne fra mit partis overvågere, fra kirken og civilsamfundet, uafhængige NGOer og andre tyder klart på, at jeg fører i præsidentvalget, sagde Chakuamba. Han lagde til, at John Tembo fra den førende oppositionsbevægelse, Malawis Kongresparti, MCP, lå som nummer 2, mens regeringspartiets mand – Mutharika – først kom ind på en tredjeplads.

Det officielle valgresultat ser noget anderledes ud. Ifølge valgkommissionen (Malawi Election Commission) opnåede Bingu wa Mutharika, UDF, 35 procent af stemmerne, John Tembo fra MCP 27 procent, mens Chakuamba kom lige efter med 26 pct.

I det nye parlament bliver Kongrespartiet, MCP, største parti uden dog at opnå flertal, MCP får 60 pladser, UDF 49, Mgwirizano 28 og uafhængige kandidater i alt 38 pladser. MCP var det parti, der styrede landet under diktatoren Hastings Banda, og der er således tale om et bemærkelsesværdigt come back.

Derimod gik UDF tilbage fra 91 pladser til nu kun 49. Det store nederlag tvinger den nye præsident til at samarbejde med et af de mindre partier for at få flertal for sin politik.

Valgrunden torsdag – som var udsat med 2 dage fra tirsdag – omfattede både præsident- og parlamentsvalg i det sydlige Afrikas fattigste land, der er helt afhængig af udenlandsk bistand. Det er derfor afgørende, at uafhængige observatører godkender valget som “frit og fair”, idet det er en af betingelserne for at yde bistand i større stil fra store internationale udviklingsinstitutioner som Valutafonden og Verdensbanken.

Observatører fra Det Britiske Statssamfund, Commonwealth, har klaget over “alvorlige mangler” i gennemførelsen af valget.

Også observatører fra EU har noteret mangler, herunder problemer med vælgerlisterne på omkring en tredjedel af stemmestederne, misbrug af statslige ressourcer til bestemte kandidater og en uafbalanceret dækning af valgkampen i medierne til fordel for det regerende parti.

Som den hidtidige præsident, Bakili Muluzis kandidat (han kunne ikke selv genopstille), har Bingu wa Mutharika fået al mulig støtte til sin valgkamp. Således har præsidenten f.eks. stillet sin militærhelikopter og den præsidentielle bilkortege til rådighed for Mutharika i et forsøg på at gøre den lidt vindtørre 70-årige tidl. planlægningsminister og økonom i Verdensbanken mere spiselig for malawianerne.

Mutharika var en af stifterne af UDF-partiet i sin tid – det parti som har regeret Malawi siden diktatoren Hastings Bandas fald i 1993 – men faldt i unåde hos den nye præsident Bakili Muluzi. I så høj grad, at han blev beskrevet som en uduelig taber.

Men da Muluzi tabte slaget om at ændre forfatningen og ikke kunne genopstille til en tredje embedsperiode, blev Mutharika hentet ind i varmen igen. Nogle analytikere mener, at Muluzis beslutning om at satse på en outsider, hænger sammen med et forsøg på at garantere hans egen sikkerhed og mange forretningsinvesteringer, efter at han har forladt præsidentposten.

Teorien understøttes af, at Mutharika, der kommer fra UDFs højborg i landets sydlige del, allerede har været ude med forsikringer om, at han vil bevare gode forbindelser til den snart tidligere præsident.

– Jeg vil vise verden, hvordan forholdet bør være mellem en siddende præsident og hans forgængere, sagde han for nylig. Muluzi og medlemmer af hans regering beskyldes for at have raget til sig og misregeret det i forvejen ludfattige land, hvor 14 procent enten er hiv-positive eller har aids i udbrud, anfører BBC.

Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, Mette Lund Sørensen, skriver i en rapport til organisationens hjemmeside, www.noedhjaelp.dk, at en mulighed for oppositionen er at stille spørgsmålstegn ved resultatet og føre en sag i retten med tilbørlig dokumentation – og generel støtte fra udtalelserne fra internationale observatører. Der kunne derefter foretages en fintælling af stemmer i de omstridte områder, som måske kunne give et andet resultat.

Mette Lund Sørensen oplyser videre, at der blev valgt 27 kvinder ind i parlamentet, 10 flere end sidst i 1999, men stadig ikke nok i forhold til det officielle mål om 30 procents kvindelig repræsentation.

Folkekirkens Nødhjælp sendte 3 styrelsesmedlemmer til Malawi som valgobservatører, og de rapporterer om mindre uregelmæssigheder i valgproduceduren. Udover den ulige mediedækning, der stærkt favoriserede regeringspartiet, kom det i sidste uge frem, at der var fremstillet over en million stemmesedler for meget.

Det er uvist, om de er brugt eller kasseret. Det kan heller ikke for nuværende afgøres, om transporten af stemmesedlerne og valgresultaterne fra de enkelte valgsteder til det centrale optællingssted er sket i overensstemmelse med reglerne.

Læs også “Malawi: Muluzis 10 år endte i korruption og tilbagegang”, 21.05.04, under nyheder.