Masseprotest mod Swazilands konge

Forfatter billede

Swazilands politi og landets paramilitære styrker forberedte sig på at stoppe fagforeningernes og demokratibevægelsens demonstration i hovedstaden Manzini fredag den 18. marts. Men demonstrationen, der talte mellem 5.000 – 10.000 mennesker, forløb fredeligt.

Fredag gik mellem 5.000 – 10.000 mennesker på gaden i Manzini i fredsommelig protest mod Afrikas sidste enevældige kongedømme, Swaziland.

Swaziland Forenede Demokratiske Front (SUDF) havde ellers forventet, at regimet ville knuse de planlagte fredelige demonstrationer, oplyser organisationen Afrika Kontakt.

I en erklæring fra Manzini’ Politi Commander, hed det: politiet har i denne uge samlet 2000 paramilitære tropper, for at stoppe de planlagte protester. Alle ledere af fagforeninger og SUDF er konstant overvåget og deres mobiltelefoner aflyttet.

International bevågenhed gav resultat
SUDF opfordrede de internationale medier til at følge udviklingen i Swaziland tæt og at være til stede til fredagens protester for at bevidne den vrede, der føles af Swazilands indbyggere, og høre deres krav om flerpartidemokrati i det enevældige kongedømme, regeret af Kong Mswati III.

Og det gav tilsyneladende resultater. I følge The Times of Swaziland var den internationale bevågenhed en af grundene til, at demonstrationen blev gennemført uden voldelig indgriben fra politi og militær.

KRAV OM SANKTIONER
– Vi inviterer alle til at komme og se for jer selv, så de kan informere det internationale samfund om omfanget af de krænkelser af menneskerettighederne der er i dagens Swaziland. Alle beviser på denne påstand vil være udstillet for alle på fredag, sagde SUDF til de internationale medier.

SUDF appellerer også til det internationale samfund om at indføre målrettede sanktioner over for Swazilands regime, herunder kongen og hans nærmeste familie.

SOCIAL ULIGHED UDLØSER PROTESTER
Masseprotesterne skyldes regeringens planlagte nedskæringer på den offentlige service, bl.a. indenfor uddannelse, sundhed og socialområdet med fyringer af næste halvdelen af alle offentligt ansatte.

Over for dette står et enevælde, som bare har taget for sig, med nye luksus biler, privatfly, paladser og indkøbsture til Paris og mellemøsten, skriver SUDF.

MODSTANDERE UNDERTRYKKES
På den anden side bliv det for en uge siden afsløret at regeringen i landet, i al hemmelighed, har købt nye våben til hæren og politiet.

Et politi der i stigende grad er blevet voldeligt.

Politiske partier er forbudt i Swaziland, og et medlemskab af et af de forbudte partier kan koste lange fængselsstraffe, samt betyde at vedkommende konstant overvåges af politiet og sikkerhedsstyrkerne og mister sit job eller bliver smidt ud af sin uddannelse.

Swaziland er et mellemindkomst land, men der er en enorm forskel mellem rig og fattig.

Mere end 40% af befolkningen er smittet med his/aids. Mere end 40% af befolkningen er afhængig af international fødevarehjælp, og arbejdsløsheden nærmer sig de 50%. Gennemsnitsalderen i Swaziland er anslået til at være 31 år.

Den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakt har de sidste 7 år arbejdet tæt sammen med demokratibevægelsen i Swaziland, og har støttet denne med mere end 5 millioner kroner over en årerække. I november 2010 bliv tre af Afrika Kontakts aktivister tilbageholdt og udsat for tortur, før de bliv smidt ud af landet.