Mere fokus på nødhjælp giver ADRA rekordomsætning

adra_nodhjaelp
Indtil for et par år siden gik de fleste af ADRA Danmarks midler til langsigtede udviklingsprogrammer i Afrika, men i dag udgør nødhjælpsprojekter 65 procent af alle ADRA Danmarks opgaver.
Foto: ADRA.
Laurits Holdt

23. april 2020

Hjælpeorganisationen ADRA Danmark havde i 2019 sin hidtil største omsætning, og det skyldes i høj grad krigene i Yemen og Syrien.

Omsætningen rundede 100 millioner kroner. Det er en stigning på 23 millioner kroner, hvilket svarer til 30 procent, i forhold til 2018.

Indtil for et par år siden gik de fleste af organisationens midler til langsigtede udviklingsprogrammer i Afrika, men i dag udgør nødhjælpsprojekter 65 procent af alle ADRA Danmarks opgaver.

”Desværre lider verden af krig, og vi ser det højeste antal flygtninge og internt fordrevne nogensinde. ADRA arbejder med disse mennesker i nærområderne i blandt andet Yemen, Syrien og Sudan, og arbejdet er veludført og bæredygtigt. Derfor kan vi hente større bevillinger. Sideløbende er både EU’s og Danidas støtte til humanitære nødhjælpsopgaver steget,” siger ADRA Danmarks generalsekretær Jens Vesterager i en pressemeddelelse

Penge fra Danida og EU
Indtægterne kom i overvejende grad fra Danida og EU.

Fra januar 2018 indgik ADRA Danmark et fireårigt strategisk partnerskab med Danida om både udviklingssamarbejde og nødhjælp. Den økonomiske ramme lyder på i alt 36 millioner kroner årligt. Heraf er 21 millioner kroner til udvikling og 15 millioner kroner til nødhjælp.

Den større omsætning i 2019 skyldes primært, at ADRA har fået nye bevillinger til nødhjælp i Sudan og Syrien fra ECHO (den europæiske nødhjælpspulje) samt to ekstra nødhjælpsbevillinger fra Danida til Yemen og Syrien.

Indtægterne fordelte sig således:

  • Danida nødhjælp: 44 procent (kr. 42,8 mio)
  • ECHO/EU: 29 procent (kr. 27,5 mio)
  • Danida udvikling: 22 procent (kr. 21 mio)
  • Andet: 5 procent

I 2019 har ADRA Danmark modtaget ECHO‐bevillinger fra EU til nødhjælpsarbejder i Sudan på 9 millioner kroner samt til Syrien på 12 millioner kroner for 2019‐2020. Herudover fortsætter EU‐bevillingen til udvikling i Sudan på 22,3 millioner kroner for årene 2017‐2021.

Der var budgetteret med et overskud på 895.000 kroner, men med den økonomiske vind i sejlene endte det på 2,4 millioner kroner, som bliver overført til organisationens egenkapital.

Den øgede omsætning betyder, at ADRA Danmark har kunnet ansætte flere medarbejdere heriblandt endnu en humanitær koordinator. Det samlede antal årsværk er nu 17,5.

Etableret af Adventistkirken
ADRA, der er en forkortelse for Adventist Development and Relief Agency, er en kristent funderet organisation etableret af Adventistkirken. Arbejdet med udvikling og nødhjælp sker overvejende gennem ADRA‐partnere i Østafrika og Mellemøsten. I 2019 støttede den danske filial ADRA-partnere i Burundi, Malawi, Etiopien, Uganda, Sudan, Sydsudan, Syrien og Yemen.

Herudover støtter dansk ADRA andre projekter gennem det internationale ADRA‐netværk, som er til stede i omkring 130 lande.

Engagementet i Burundi stoppede i 2019 på grund af en konflikt i kontorets bagland, Adventistkirken i Burundi, som umuliggjorde kontorets fortsættelse, og organisationen så sig derfor nødsaget til at udfase projekter og engagement i Burundi.

Fra udvikling til nødhjælp
Gennem de seneste fem år har ADRA Danmark gennemgået en udvikling, hvor bevillingerne til udvikling først er faldet lidt og efterfølgende stagneret, mens bevillingerne til nødhjælp er steget, så nødhjælp i 2019 udgør 65 procent af projektomkostningerne. Organisationen forventer, at bevægelsen fra udviklings- til nødhjælpsarbejde vil fortsætte i de kommende år.

Enkeltbevillinger udgør en stadig større andel af ADRA Danmarks samlede omsætning, og i 2019 har enkeltbevillinger udgjort næsten 60 procent. Dette betyder, at der må forventes større udsving i omsætningen fra år til år, skriver organisationen i en pressemeddelelse.