Mexico uploadede fredag sit bidrag til en international klimaaftale, der efter planen skal vedtages sidst på året i Paris.
I forvejen lå bidragene fra Schweiz, EU og Norge på hjemmesiden. De er uploadet i pdf-filer med undtagelse af Norge, der har valgt at lægge et word-dokument op.
Dokumenterne indeholder de såkaldte INDC’s (Intended Nationally Determined Contributions – Tilsigtede nationalt bestemte bidrag) med løfter om reduktion af udledning af drivhusgasser og andre tiltag med relevans for den kommende klimaaftale.
Verdens nationer blev under FN’s seneste runde af klimaforhandlinger i Lima enige om, at d. 31 marts er fristen for offentliggørelse af disse bidrag til den kommende klimaaftale. Det er altså tirsdag før påske, men det gælder i teksten kun for de lande, der ”er rede til det”.
Da sidstnævnte formulering ikke er nærmere udspecificeret, er det altså noget af en gummiparagraf.
Men Mexico, der ifølge FN’s Rammekonvention om Klimaforandringer ikke er lige så forpligtet som den rigere del af verden, er altså rede til at bidrage.
Mexico vil toppe udledninger i 2026
Mexico lover i bidraget at reducere udledninger af drivhusgasser med 25% i 2030 i forhold til business as usual. Det normale basisår for FN er ellers 1990, men Mexico udregner altså deres reduktioner i forhold til situationen som den ville have set ud uden en indsats.
Det betyder ifølge dokumentet, at Mexicos udledninger vil toppe i 2026, og man herefter vil ”afkoble” den økonomiske vækst fra en stigning i udledninger af drivhusgasser. Det mellemamerikanske land argumenter i dokumentet ligeledes for, hvordan deres bidrag er retfærdigt og ambitiøst.
”Mexico er et udviklingsland, meget skrøbeligt over for konsekvenserne af klimaforandringer. De nationale udledninger af drivhusgasser udgør kun 1,4% af de globale udledninger”, fremgår det af dokumentet. Og der fortsættes:
”Alligevel er Mexico en ansvarlig partner med en vilje til at løse udfordringen med de globale klimaforandringer ved at omstille vor udvikling til en vej med lave udledninger, hvilket kræver en progressiv afkobling af kulstofudledninger fra økonomisk vækst”.
Det store centralamerikanske land lover yderligere, at man vil hæve bidraget helt op til 40%. Det vil ske på den betingelse, at man får en ambitiøs aftale i Paris, der indeholder løfter om bl.a. teknologisk overførsel og adgang til finansielle ressourcer.
Mexico har tidligere gjort sig bemærket ved at donere 10 millioner dollars til FN’s grønne klimafond, selv om landet grundet sin status som udviklingsland ikke er forpligtet til det.
Mange flere bidrag ventes inden påske
Indtil videre er status på bidragene, at de udelukkende indeholder reduktioner af drivhusgasser. Det vil skuffe en del udviklingslande, som ønsker, at de også indeholder løfter om klimastøtte til fattige lande.
Teksten i Lima-aftalen tilskynder nationerne til at inkludere klimastøtte i bidragene, men det er ikke noget krav.
Schweiz har lovet at reducere udledninger med 50%, mens både Norge og EU vil sænke udslippene med mindst 40%. Både Schweiz og Norge forventer, at en del af reduktionen vil ske gennem anvendelse af markedsmekanismen for kulstof, mens EU fastslår, at man ikke vil benytte sig af denne mekanisme.
Fristen for offentliggørelse af bidragene er altså 31. marts, så det forventes, at i det mindste de rigeste lande vil uploade deres bidrag inden denne dato. Der vil derfor sandsynligvis komme mange bidrag de kommende dage.
Alle bidrag bliver lagt åbent frem på hjemmesiden for FN’s Klimasekretariat, så alle kan nærlæse de enkelte landes tilsigtede indsats mod klimaforandringer.
Følg med her: http://unfccc.int/2860.php
Gå direkte ind til bidragene her: http://www4.unfccc.int/submissions/indc/Submission%20Pages/submissions.aspx