Når seniorforsker Sine Plambech går tur i sit nabolag på Vesterbro i København, ser hun ofte de nigerianske sexarbejdere.
Kvinder som er rejst tusindvis af kilometer fra deres hjemland i Vestafrika i håbet om et bedre liv i Europa. Måske har de krydset et helt hav, og nu lever de et udsat liv på bunden af samfundet, hvor nogle er tvunget til at sælge sex for at klare sig. De er sårbare kvinder, som mange gerne vil redde.
Men de er også kvinder, som bliver betragtet som illegale, som en del af den kriminelle underverden, og som generende med deres af og til fremfusende invitationer til sex på Vesterbro.
”Den nigerianske sexarbejder indeholder alle paradokser og dilemmaer i moderne migrationspolitik,” siger Sine Plambech fra Dansk Institut for Internationale Studier.
Vi ser sexarbejderen som et offer, som vil redde og beskytte. Men samtidig betragtes hun også som en kriminel, der har overtrådt udlændingeloven ved at rejse illegalt ind i og arbejde i Danmark. Og hun er også en kvinde, som mange tager afstand fra, når de konfronteres med hendes invitationer til sex på åben gade.
”Men når vi ser på hende, kunne det også minde os om global ulighed, og om at Europas og Danmarks stramme migrationspolitik ofte på paradoksal vis er med til at producere de ofre, vi sidenhen gerne vil redde,” siger Sine Plambech.
Sine Plambech har forsket i trafficking, sexarbejde og kvinders migration fra Nigeria de sidste 10 år. Når hun møder en nigeriansk sexarbejder en sen aften i Kødbyen på Vesterbro, ser hun først og fremmest en kvinde, som er på arbejde.
”Jeg vil først tænke over, om hun mon er fra det område i Nigeria, hvor jeg har lavet feltarbejde – det er de som regel. Og så vil jeg håbe for hende, at hun får nogle kunder, som betaler godt, så hun kan sende penge hjem til sine børn i Nigeria. Jeg er nok meget pragmatisk på det punkt,” siger hun.
Sværere at klare sig på det formelle arbejdsmarked
I et nyt studie, som er udgivet i bogen ’Paradoxes of neoliberalism – sex, gender, and possibilities for justice’ har Sine Plambech sammen med forskerkollegaer fra Indien, Hong Kong og Den Dominikanske Republik undersøgt, hvordan migranter bruger seksualitet og intimitet som middel til at tjene penge, få adgang til de rigtige papirer og adgang til at krydse ellers lukkede grænser.
Sine Plambech har været en del af et forfatterkollektiv ved Columbia University i New York, som på tværs af landegrænser har samarbejdet om at skrive den nye bog. Bogen opruller og analyserer en række paradokser og dilemmaer inden for køn, migration og seksualitet i vores moderne verden.
Studiet om seksualitet og migration bygger på feltarbejde i Nigeria, Danmark, Hong Kong, Indien og Den Dominikanske republik. Derudover har forskerne inddraget anden relevant forskning på området, og ud fra det ser de en tydelig tendens:
Når det bliver sværere for migranter at få lovligt ophold og formelt arbejde, er der flere, der klarer sig ved uformelt og illegalt arbejde – for eksempel sexsalg. Og det gælder både for interne migranter, som migrerer i deres eget land, og for migration over internationale grænser.
Fælles for de fire lande i studiet er, at de alle har strammet deres migrationsregler. Uanset om reglerne er rettet mod migranter ude fra, mod intern migration eller mod migranter, som vender hjem.
Sex med turister og ægteskab med kinesere
I Den Dominikanske Republik har professor i antropologi Mark Padilla lavet feltarbejde og interviewet unge mænd, som er blevet deporteret tilbage til deres hjemland, efter de har forsøgt at migrere til USA.
De hjemsendte migranter er udsat for stor stigmatisering og er i høj grad udelukket fra det almindelige jobmarked. Derfor er der flere af dem, der sælger stoffer og sex til turister. Turister som i høj grad kommer fra USA.
Hong Kong har oplevet en stigning i migration fra Afrika i takt med, at EU har strammet sine migrationsregler. Som følge af det har Hong Kong også strammet migrationsreglerne, så det er blevet sværere både at krydse grænsen til Hong Kong, at få asyl og opholdstilladelse.
Gennem interviews og feltarbejde i Hong Kong har professor Sealing Cheng fundet frem til, at giftermål i stigende grad bliver brugt særligt af vestafrikanske mænd som middel til at få lov at blive i Hong Kong.
”Det er et ret nyt fænomen i Hong Kong. Det lyder måske som en meget kynisk strategi at bruge ægteskab til at få ophold. Men der er selvfølgelig også følelser involveret. Folk bliver forelsket og gifter sig af kærlighed, men også som en overlevelsesstrategi. Så det er et godt eksempel på, hvor komplekse de her fænomener er,” siger Sine Plambech.
I Indien har antropologiprofessor Svati Shah undersøgt brugen af sex, seksualitet og intimitet blandt interne migranter, som er taget fra landet og ind til byen for at finde bedre livsvilkår. Her ser hun samme tendens. Nemlig at i takt med, at det bliver sværere at klare sig som migrant og sværere at få adgang til formelt arbejde, bliver brugen af sexsalg mere udbredt.
”Jeg har selv mest forsket i migration på tværs af landegrænser, så da vi startede samarbejdet, var jeg spændt på, hvordan det ville give mening også at inddrage intern migration. Men vi ser samme mønster, som understreger, at migration virkelig griber ind i de mest intime områder af det at være menneske uanset om det er på tværs af interne eller internationale grænser,” siger Sine Plambech.
Det var ikke intentionen
De nigerianske kvinder, som sælger sex i Danmark, betragtes både som illegale, seksuelt intimiderende og sårbare.
Kvinderne er ikke blot uvidende ofre. De fleste af dem er godt klar over, at de meget vel kan ende med at skulle sælge sex for at klare sig og tilbagebetale den gæld, de har optaget for at komme ind i Europa og efterfølgende sende penge hjem til familien.
Ifølge Sine Plambech ville kvinderne foretrække et almindeligt arbejde, hvis de kunne få adgang til det.
Og langt de fleste ville faktisk foretrække at blive i deres hjemland, hvis der var muligheder for at få arbejde og klare sig der.
”Jeg mener, at vi med vores studie er med til at blotlægge den sårbarhed, der er i en globaliseret verden, og sætter fokus på, at køn og seksualitet er vigtigt at tænke ind, når vi laver politik. Stigende brug af sex, seksualitet og intimitet er en ikke-intenderet effekt af den migrationspolitik, vi fører. Det sætter studiet fokus på, så man kan begynde at diskutere mere ærligt, om vi skal acceptere det, eller om vi kan gøre noget for at ændre på det,” siger Sine Plambech.
Marie Barse er kommunikationsmedarbejder hos DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.