Motorcykeltaxier i Niger kørte i protest-konvoj for social sikkerhed

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Sofie Hviid

Chauffører for landets motorcykeltaxier har været på gaden for at demonstrere mod manglende social sikkerhed i den uformelle økonomi. Den indebærer nemlig, at man befinder sig udenfor det formelle arbejdsmarked uden registreret fast løn hos en arbejdsgiver eller sociale goder.

For en gangs skyld ser det ud til, at regeringen rent faktisk lytter.

På gaderne i Nigers tredje største by, Maradi, var borgerne i sommer vidner til et sælsomt syn, da 300 motorcykeltaxier kom kørende i optog gennem byen. Samme scene udspillede sig i flere provinsbyer rundt om i det enorme – og karrige – land i Vestafrikas Sahel-bælte.

Konvojerne af motorcykel-taxier var en demonstration mod manglen på sociale sikker-hedsordninger for arbejderne i den uformelle økonomi, som chaufførerne af moto-taxierne – ligesom stort set resten af den arbejdende befolkning i Niger – er beskæftiget i.

Hele 98 procent af arbejdsstyrken i Niger arbejder i den uformelle økonomi. Kun to procent nyder altså godt af sociale goder som for eksempel en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring, fortæller Jørgen Assens, der er leder af Ulandssekretariatets Afrika-afdeling:

”Størstedelen i Niger er ekstremt fattige og har ikke gratis lægehjælp eller kan betale et ophold på hospitalet, hvis de bliver syge. Derfor er det helt afgørende for landets mange arbejdere, at de får adgang til en form for offentlig sygesikring.”

I vestafrikanske lande arbejder 80-90 procent af arbejdstyrken i den uformelle økonomi.

Derfor har fagbevægelsen helt utraditionelt lagt strategien om og organiserer i dag flere og flere medlemmer, der arbejder uden at være registreret hos myndighederne.

For første gang har det givet den allerfattigste del af befolkningen en fælles stemme over for myndigheder og regering.

Chauffører mangler anerkendelse

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/motorcykeltaxier-i-niger-i-kamp-social-sikkerhed

Sofie Hviid er medarbejder i Ulandssekretariatet, der er fagbevægelsens organisation for udviklingsbistand.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk pr. 24. oktober 2013