Mellemfolkeligt Samvirke tilbyder nu lokalt ansatte og deres nærmeste familie i programsamarbejdslandene forebyggende aids-medicin, skriver organisationen i en pressemeddelelse onsdag.
Aids er ikke kun en stor udfordring for udviklingen i nogle af verdens fattigste lande. Det er også en udfordring for udviklingsorganisationerne som arbejdsgivere. Mellemfolkeligt Samvirke (MS) har i sin medarbejderpolitik på aids-området i flere år tilbudt lokalt ansatte aids-medicin, den såkaldte antiretroviral behandling (ARV). Nu er tilbuddet udvidet til også at gælde nærmeste familie.
– Aids er en trussel for de lokalt ansatte i udviklingsarbejdet, siger aids-rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke, Kirsten Madsen Hun er netop kommet hjem fra 9 måneder i Afrika og Mellemamerika, hvor hun har skærpet opmærksomheden om hiv/aids i både MS og i de lokale partnerorganisationer.
I forbindelse med uddannelsen af lokalt MS-ansatte i hiv/aids i bl.a. Zimbabwe, Kenya, Tanzania og Mozambique blev det klart, at tilbuddet om forebyggende aids-medicin måtte udvides.
– Vi ønsker tilfredse medarbejdere, der kan yde en optimal indsats i hverdagen. Derfor er det vigtigt, at de ansatte ved, at også ægtefælle og børn får tilbudt samme livsforlængende behandling, forklarer Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Lars Udsholt.
FNs mål ”3 by 5” – altså 3 millioner mennesker på medicin i 2005 – er til trods for Mellemfolkeligt Samvirke og andres indsats stadig meget fjern.
I provinserne Nampula og Cabo Delgado i Mozambique, der begge er hårdt ramt af aids-epidemien, har kun ca. 40 personer fået behandlingstilbud. I Zambia har myndighederne smidt i titusindvis af ARV-doser i skraldespanden, fordi medicinen var blevet for gammel. Sundhedsmyndighederne har simpelt hen ikke kapacitet til at behandle så mange mennesker.
– Der er ingen snuptagsløsninger på aids-området. Det handler om respekt, ressourcer og rettigheder. Det er et langt og sejt træk, slutter Lars Udsholt.
Yderligere oplysninger:
Kirsten Madsen, AIDS-rådgiver, tlf. 33128205, 27302211, e-mail [email protected]
Lars Udsholt, Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, tlf. 7731 0031, 2028 0844, Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K. www.ms.dk
Mellemfolkeligt Samvirke har udviklet retningslinjer for hiv/aids på arbejdspladsen. Det er en rettighedsbaseret tilgang til beskyttelse, behandling og støtte til mennesker, der er smittet med hiv og/eller har aids i udbrud. Mellemfolkeligt Samvirke ønsker at skabe en åben atmosfære mellem de ansatte. Der er nul tolerance over for diskrimination på grund af hiv/aids. MS tilbyder bl.a. oplysning om prævention, overførsel og hvordan man lever positivt med aids.
Læs også “Ambassaderne får hiv /aids-koordinatorer – UM…” dato 30.11.04, under Dansk bistand.