Læger uden Grænser (MSF) behandler med stor succes børn, som har hiv/aids, viser en nylig offentliggjort undersøgelse. MSFs kliniske resultater er gode på trods af det faktum, at de nuværende eksisterende testmetoder og lægemidler er dårligt tilpasset til børn, fremgår det af en pressemelding fra organisationen.
MSF præsenterer data fra en undersøgelse, der bygger på informationer om behandling af 1.840 børn under 13 år i Afrika, Asien og Latinamerika, hvilket er en af de største undersøgelser af hiv-positive børn i behandling i Den 3. Verden. Undersøgelsen inkluderer oplysninger fra 22 MSF-programmer i 11 lande. Alle patienter modtog antiretroviral (ARV) behandling, som anbefalet af WHO
Undersøgelsen viser, at sandsynligheden for at børnene er i live efter 6 måneder er 94 procent og så høj som 91 procent efter 2 år. Børnenes sundhedstilstand blev generelt bedre, når de modtog behandling, og deres immunsystem blev drastisk forbedret. De tog i gennemsnit 4 kilo på efter 18 måneder. Kun 5,5 procent af børnene oplevede bivirkninger og endnu færre havde brug for andre behandlingsformer.
– Vi er forpligtet til at behandle flere børn, selv om der ikke er produceret lægemidler, der umiddelbart er tilpasset til børn, og derfor bliver vi i vores daglige arbejde nødt til at improvisere for at finde brugbare løsninger, siger koordinator for MSFs internationale aids-indsats, Pierre Humblet, og fortsætter:
– Selv om de resultater, vi nu har lagt frem, er meget opmuntrende med hensyn til at forbedre tilgangen til aids-behandling for børn, så er det akut nødvendigt at finde nye eller forbedrede diagnosticerings- og monitorerings-test og behandlingstilbud, der er tilpasset børn.
MSFs aids-projekt i Malawi, som danskerne var med til at støtte under DM i Indsamling i maj, har nu flere end 150 børn med aids i behandling, og der bliver optaget mellem 10 og 15 nye børn hver måned, der hver især kan behandles for bare 2,50 kr. om dagen.
– MSF viser hver eneste dag i Malawi og andre steder i Afrika, at det er muligt at give børn med hiv/aids en fremtid, siger Læger uden Grænsers hiv-rådgiver, Mette Fryland og lægger til:
– For 5 år siden var der ingen, der troede, at det var muligt at behandle voksne aids-patienter i Afrika, men med bl.a. MSF som lokomotiv er der nu 500.000 patienter i behandling i Afrika. Det samme skulle gerne ske for de 2,2 mio. børn, der er smittet med hiv i dag.
Kilde: www.msf.dk