MSF om kampen mod ebola: Latterligt vi er så ene om det

Forfatter billede

Talsmand for Læger uden Grænser (MSF) International, Christopher Stokes, kaldte det fredag “latterligt”, at hans organisation alene fortsat tegner sig for hovedparten af indsatsen mod den frygtede ebola-virus i de værst ramte lande i Vestafrika, skriver Berlingske. 

Ebola har indtil videre kostet 4.500 mennesker livet i regionen. Læger uden Grænser driver 700 af de ca. 1.000 sengepladser, der er til rådighed på epidemi-klinikker i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Herhjemme appellerede MSFs danske afdeling fredag til danskerne om at støtte arbejdet mod den farlige sygdom, som er kaldt “Dødens fortrop”.

”Vi kan ikke sidde herhjemme med hænderne i skødet og vente på, at andre skal forhindre en potentiel katastrofe. Flere og flere bliver smittede og dør, og det er ønsketænkning, at vi i Danmark kan lukke øjnene for krisens omfang og de potentielle farer ved at lade stå til.  Derfor bliver vi ved – og derfor håber vi på Danmarks opbakning”, siger Michael Gylling Nielsen, der er direktør i MSF Danmark.

“Vi får mange positive tilkendegivelser og donationer fra danskere i dag – folk der ønsker at støtte det livsvigtige arbejde med at behandle patienter, der ellers ingen hjælp kan få. Indsatsen kan være med til at sikre, at ebola-udbruddet ikke for alvor breder sig ud over Vestafrikas grænser”, siger han og fortsætter:

“Det er vi taknemmelige for. Andre stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor vores ebola-medarbejdere kommer hjem til Danmark, før man kan garantere, at de er raske”.  

”Vi kan kun bede danske udsendte om at udføre dette livsvigtige, men også potentielt farlige, arbejde, hvis vi kan garantere, at de kan komme hjem og få den bedst mulige behandling, hvis uheldet skulle være ude. Og vi har fuld tiltro til, at det danske sundhedssystem og myndigheder vil kunne håndtere en ebola-patient på forsvarlig vis”, siger Michael Gylling Nielsen.

”Ebola er en sygdom, der naturligvis skaber frygt – men fakta er, at sikkerhedsforanstaltningerne er så omfattende, at der vil være en minimal risiko for, at nødhjælpsmedarbejdere spreder smitte herhjemme”, anfører Gylling Nielsen.

Flere medarbejdere ud

Læger uden Grænser har p.t. tre danske medarbejdere i Vestafrika og endnu fire medarbejdere, der tager afsted inden for den kommende uge.

Alt i alt kæmper over 3.000 nationale og internationale medarbejdere fra Læger uden Grænser lige nu mod udbruddet.

Organisationen har opbygget årelang ekspertviden om behandling og sikkerhedsforanstaltninger ved ebolaudbrud og underviser et stort antal medarbejdere fra andre organisationer i ebola-håndtering. 

”De syge er desperate og hjælpearbejdere er udmattede. Der er brug for en ekstraordinær indsats, hvis vi skal få ebola-udbruddet under kontrol. Den indsats vil Læger uden Grænser blive ved med at levere”, slutter Michael Gylling Nielsen.