Med beretninger fra over 800 patienter på Læger uden Grænsers projekter i og omkring Somalia gør en ny rapport “Hear My Voice” det tydeligt, at vold, usikkerhed og mangel på mad stadig præger en stor del af virkeligheden i landet på Afrikas Horn.
Det skriver organisationens danske afdeling i en pressemeddelelse fredag.
”Der er vold, fattigdom og ingen sikkerhed. Mine sønner nægtede at deltage i kampene, så den ene blev dræbt og den anden såret, og jeg blev selv truet og måtte flygte. I 30 dage rejste jeg til fods uden mad og måtte spise blade fra træerne. Jeg vil ikke hjem, før der er fred”.
Sådan beretter en 40-årig mandlig patient fra den sydlige del af Somalia, som blev interviewet på en af organisatonens klinikker i nabolandet Etiopien.
Høje forventninger
Rapporten kommer på et tidspunkt, da det internationale samfund taler om en lysere fremtid for Somalia.
FN erklærede i februar 2012 hungersnøden i Somalia for overstået, og med en ny regering sidste sommer er der internationalt kommet fokus på udvikling og statsopbygning og mindre på en fortsat humanitær indsats.
”Vi vil med rapporten gerne gøre opmærksom på, at situationen for civilbefolkningen i Somalia stadigvæk er uholdbar og ekstrem usikker”, siger Jesper H.L. Jørgensen, formand for Læger uden Grænser (MSF) i Danmark.
“Det slår mig, at der i rapporten fortælles de samme historier, jeg selv hørte for 10 år siden, da jeg var udsendt til Somalia for MSF. For en stor del af indbyggerne er situationen ikke blevet meget bedre”, lægger han til.
Mere end Mogadishu
Rapporten bygger på 820 beretninger fra patienter, som MSF har været i kontakt med på klinikker i Somalia og i nabolandet Etiopien.
Patienterne kommer fra store dele af Somalia og over halvdelen af de personer, man talte med, er fordrevet fra deres hjem på grund af vold, frygt for angreb fra væbnede grupper og mangel på fødevarer.
Jesper H. L. Jørgensen:
”Rapporten minder om, at det er vigtigt at huske på, at der også er et Somalia uden for Mogadishu og Somaliland, hvor situationen ikke har ændret sig, og hvor der stadig er store behov for en humanitær indsats”.
“Rapporten tegner et billede af den virkelighed, vi arbejder i, hvor mange af vore patienter nævner vold og særligt seksuel vold mod kvinder, som årsag til, at de er flygtet”.
For den humanitære organisation er det essentielt, at humanitær bistand, herunder sundhedshjælp, mad, vand og et sikkert sted at bo, fortsat er højt prioriteret uafhængigt af politiske formål.
Men nu er netop denne bistand utilstrækkelig eller slet ikke til stede i områder, hvor der er akutte behov, hedder det.
Rapporten “Hear My Voice – Somalis on living in a Humanitarian Crisis” kan hentes (downloades) i sin helhed på
http://www.msf.org/shadomx/apps/fms/fmsdownload.cfm?CFID=8d5e1092-f52e-484e-9a8f-7f462d86b028&CFTOKEN=0&file_uuid=3BDC4139-225F-488A-9941-DF5969F7B50F&siteName=msf
Læger uden Grænser har arbejdet i Somalia siden 1991.
På grund af ustabilitet, usikkerhed og angreb på medarbejdere har aktiviteten de seneste to år været formindsket, men man yder fortsat livreddende lægebehandling i 10 regioner i landet og nabolandene Kenya og Etiopien.
Yderligere oplysninger hos:
Jesper H.L. Jørgensen, Formand for MSF i Danmark
E-mail: [email protected] og tlf. 29 70 29 78
Pressekontakt på tlf. 29 70 29 79