MSF om Sydsudan: Hjælp nu – børn må drikke af vandpytter

Forfatter billede

Børn er hårdt ramt af elendige forhold i en lejr for fordrevne på FNs base i byen Bentiu i Sydsudan. Der er alarmerende lidt vand at drikke og børnene får akut diarre, fordi der er nødt til at ty til vandpytter. Det rapporterer Læger uden Grænser (MSF), der driver et hospital i lejren, fredag.

Akut og alvorlig undernæring og helt almindelige sygdomme er skyld i foruroligende mange dødsfald blandt de omkring 45.000 mennesker, som befinder sig på FN-basen.

Særligt småbørn er hårdt ramt af de elendige forhold, advarer MSF om, samtidig med at organisationen opfordrer til en akut indsats for at skaffe rent vand, sikre hygiejne og opførelse af flere latriner.

Medicinske rapporter viser, at mindst tre børn under fem år dør hver dag i Bentiu-lejren. De fleste dødsfald skyldes akut diarré, lungebetændelse eller underernæring, der alle er udløst de grelle forhold.

”Folk er kommet hertil for at være i sikkerhed, men nu står de over for livstruende forhold i lejren,” siger Nora Echaibi, som er medicinsk teamleder på MSFs hospital i lejren. ”Det er meget hurtigt ved at udvikle sig til en katastrofe.”

Antallet af mennesker, som søger beskyttelse på basen, er næsten tidoblet de sidste to måneder som følge af den uophørlige vold i Unity State. Samtidig har de seneste oversvømmelser efterladt området uden nok rent vand og uden tilstrækkelige sanitetsforhold.

Regntiden er inde – latriner flyder over

Den seneste voldsomme regn har gjort en i forvejen barsk situation værre. Latriner flyder over, og det er umuligt for lastbiler med rent vand at komme frem, da de ikke kan bruge vejene.

Medicinske faciliteter og andre steder, hvor hjælpeorganisationer yder hjælp, er også blevet oversvømmede.

Fra midten af juni har der kun været 4,4 liter rent vand per person per dag. Det ligger langt under den internationale standard på 15 liter, og beboerne er tvunget til at drikke vand fra regnpytter, der ofte er forurenet med afføring. Der er kun ét fungerende latrin for hver 241 mennesker.

Hver dag ankommer  flere mennesker på flugt til lejren fra den omkringliggende region. De er i en meget dårlig tilstand, når de ankommer. Som regel efter de har gået meget lange afstande eller overlevet i lang tid i bushen uden hjælp.

De fortsatte fjendtligheder gør det usikkert at bruge vejene til at hente forsyninger af for eksempel sand, der er helt afgørende for at beskytte områderne mod oversvømmelser. På grund af de oversvømmede veje skal alle materialer transporteres med fly, hvilket er meget dyrt.

Læger uden Grænsers hold er meget bekymret over udsigten til flere sygdomsudbrud som eksempelvis kolera, hepatitis (leverbetændelse) og malaria.

”Forholdene er meget vanskelige og der er behov for mere hjælp for at forhindre en katastrofe. Vi er i øjeblikket ved at øge kapaciteten på vores hospital i lejren og sender nu yderligere medicinske nødhjælpsteam i forsøg på at takle situationen,” siger Raphael Gorgeu, Læger uden Grænsers landechef i Sydsudan. 

”Vi opfordrer alle hjælpeorganisationer til at gøre alt, hvad de kan for at forbedre leveforholdene her, især vand og sanitet. Vi opfordrer også alle bevæbnede grupper til at sørge for, at hjælpen kan komme uhindret frem på vejene.”

I Bentiu-lejren (Bentiu Protection of Civilians site), driver den medicinske hjælpeorganisation et hospital med 90 senge. Mellem den 17. maj og 9. juni var 202 patienter indlagt, og der blev udført 70 større operationer.