”Jeg vil gerne spørge regeringen: Hvor er sandheden og retfærdigheden, hvor er friheden og demokratiet?”, råbte Ko Wa Lone, da han onsdag blev ført ud af den retssal i Myanmar, hvor han står anklaget for alvorlige forbrydelser om ulovlig besiddelse af statslige hemmeligheder.
Journalisterne Ko Wa Lone og Ko Kyaw Soe Oo, der arbejder for det internationale nyhedsbureau Reuters, blev anholdt i december i Myanmar, fordi de angiveligt var i besiddelse af hemmeligstemplede dokumenter.
De arbejdede på en artikel, der dokumenterede, at Myanmars sikkerhedsstyrker sammen med lokale buddhister havde dræbt 10 mænd tilhørende det muslimske rohingya-mindretal i den nordlige Rakhine-delstat.
Reuters bragte artiklen i februar. Efterfølgende indrømmede militæret, at massakren havde fundet sted. Dermed modsagde militæret sin tidligere benægtelse af, at soldater havde været involveret i grove menneskeretslige krænkelser i Rakhine-delstaten.
Tirsdag blev syv soldater idømt hver 10 år i arbejdslejr, efter de blev kendt skyldige i massakren.
Flygtninge anklager minister for medskyld i ”folkedrab”
Myanmar, der reelt ledes af nobelpristager Aung San Suu Kyi, er kommet under voldsomt internationalt pres på grund af militærets brutale nedslagtning og fordrivelse af rohingya-mindretallet.
FN har betegnet det som et ”skolebogseksempel på etnisk udrensning”.
Socialminister Win Myat Aye mødte en række repræsentanter for de over 700.000 rohingya-flygtninge, der har søgt tilflugt i Bangladesh, blandt andet otte voldtægtsofre.
Det skriver Radio Free Asia, der rapporterer, at ministeren bad rohingyaerne vende hjem igen. Det afviste de omkring 40 flygtninge, han mødtes med. De beskyldte ministeren for at være ”meddelagtig i folkedrab”.
Risikerer 14 års fængsel
Næste retsmøde i sagen mod de to Reuters-journalister, der med en lang række fotos og solid dokumentation var medvirkende til, at syv af Myanmars soldater blev idømt hårde straffe, skal efter planen finde sted 20. april, skriver netavisen Frontier Myanmar.
Der vil blive indkaldt i alt 25 vidner i sagen.
En af forsvarsadvokaterne siger til Frontier Myanmar, at han forventer, at vidneafhøringerne vil være fuldført inden udgangen af maj.
De to journalister risikerer at blive idømt 14 års fængsel, hvis de kendes skyldige.
Efter domstolens beslutning om at opretholde anklagerne mod de to journalister, siger Amnesty Internationals direktør for Sydøstasien og Stillhavsregionen, James Gomez:
”Denne forfærdelige, men fuldstændig ikke-overraskende beslutning er helt i tråd med Myanmars fortsatte undertrykkelse af ytringsfrihed og menneskerettigheder generelt. Sagen mod Wa Lone og Kyaw Soe Oo er klart politisk motiveret og helt ubegrundet. De sygner hen bag tremmer, udelukkende på grund af deres fredelige journalistik og fordi de har undersøgt de grusomheder, der er begået mod rohingya-folket af Myanmars egne sikkerhedsstyrker i Rakhine-delstaten.”
”Beslutningen om at lade denne sag fortsætte sender et klart signal til journalister, der arbejder i landet, om at visse emner ikke er tilladt og at der er alvorlige konsekvenser for dem, der vover at se nærmere på dem, uanset om det sker på fredelig vis. Der har været en alarmerende erosion i pressefriheden i Myanmar, hvor mediearbejdere fortsat risikerer trusler, intimidering og endda fængsel blot for at gøre deres arbejde. Dette skal ændres. Pressefrihed og ytringsfrihed generelt skal beskyttes, og det skal begynde med den øjeblikkelige og ubetingede frigivelse af begge mænd.”