Nauntofte: ”Det Arabiske Forår handlede ikke om demokrati”

Nauntofte satte bogens storladne titel sammen med foto af en ung muslims kvinde - det moderne islam.
Forfatter billede

Forfatter og journalist Jens Nauntofte præsenterede i dag torsdag på Center for Kultur og Udvikling bogen ”Tyrannernes fald – En rejse i Det Arabiske Forår”, der udkommer i morgen.

Af Maria Bierbaum Oehlenschläger, U-landsnyt.dk

Nyhedsbrevet om Det Arabiske Initiativ havde inviteret journalist Jens Nauntofte til at fortælle om sine personlige indtryk og oplevelser den arabiske verden, og efter journalist for Nyhedsbrevet om Det Arabiske Initiativ, Camilla Wass’, introduktion tog Nauntofte tilhørerne med gennem revolutionslandene: Libyen, Tunesien, Syrien og Egypten.

Advarsler mod bogen

”Der er flere historikere, der har advaret mig og sagt, at det er for tidligt at skrive om oprøret,” fortalte Nauntofte de omkring tredive fremmødte i Center for Kultur og Udviklings bibliotek. Men han er sig meget bevidst om det vanskelige ved at lave en samlet fortælling i bogen, der er den første samlede beretning om oprøret på dansk.

”Der er mange asymmetriske oprør, alle har hver deres forklaring, hver deres udspring,” sagde han og understregede også, at han er lidt følsom over for klicheer, som betegnelsen ”Det Arabiske Forår” ifølge ham mest af alt blevet. Dog er den kommet med i undertitlen, da det er et vigtigt ”kodeord” for begivenhederne i Mellemøsten og Nordafrika sidste vinter.

”Min bog er lavet som en blanding mellem en horisontalt fremadskridende beretning med mig som andenhåndskilde og vertikale snit med interviews med førstehåndskilder. Jeg har lavet interviews med personer, som jeg mener, vil være bærende i forhold til oprøret og fremtiden.”

Til bogen har Nauntofte bl.a. interviewet Egyptens bedst kendte forfatter Alaa al-Aswany, der har skrevet to bestsellerne ”Yacoubians hus” og ”Chicago” (dansk hhv. 2007 og 2008), Rachid Ghannouchi fra det tunesiske Ennahda-parti, der vandt 40 procent af stemmerne ved valget efter diktator Ben Alis afgang i 2011, og talsmand for Bashar Al-Assad, Jihad Makdissi.

Undervejs er han blevet advaret om ikke at lade sig forføre af de listige og – som Ghannouchi – charmerende politikere. Derudover har Nauntofte interviewet flere politikere og mediefolk.

Folkets revolution

”Det er historisk, det er aldrig set før og vil aldrig ske igen,” sagde Jens Nauntofte om Den Egyptiske Revolution som del af et svar på spørgsmål stillet af journalist Helen Hajjaj, vært på GLOBUS på Radio 24 Syv, der stod for at lede debatten.

”Det Arabiske Forår handlede ikke om demokrati. Vi har alle troet, at når diktatorerne blev væltet, ønskede folket demokrati. Det var ”frihed og retfærdighed”, der var slagordene under oprørene, mens demokrati nærmest er blevet et skældsord i de arabiske lande efter den amerikansk ledede invasion af Irak i 2003,” forklarede Nauntofte og fortsatte:

”Unge i Mellemøsten sætter demokrati sammen med Guantanomo-lejren, støtte til diktaturer uden interesse for menneskerettigheder. Men dog vil jeg trække i land,” afbrød han sig selv. ”For der er mange demokratimodeller. De har ikke fået de perfekte demokratier, men de er på vej.”

Og om situationen i Egypten fortalte Jens Nauntofte, at han havde interviewet en egyptisk redaktør, der slet ikke mener, der har været tale om en revolution, før der er sket et systemskifte, og før det foreligger en forfatning. Han frygtede ligefrem, at Egypten – ligesom Somalia – kunne ende som en failed state.

”Det muslimske broderskab har bevæget sig længere og længere ind mod midten i egyptisk politik,” fortalte Nauntofte, der sammenlignede broderskabet med vores Socialdemokrati. ”Langt de fleste er jo muslimer her,” sluttede han.

I morgen udkommer Nauntoftes trettende værk om forhold i Mellemøsten, når ”Tyrannernes Fald” kommer på gaden.

Jens Nauntofte: Tyrannernes fald – En rejse i Det Arabiske Forår, Tiderne Skifter, 2012, 304 sider, 299,00 kr. Jens Nauntofte kan desuden opleves på Bogforum søndag kl. 15:30 på Rød Scene.