Nelson og en afgørende junidag i 1995 – international bestseller nu på dansk

Redaktionen

En international bestseller om Nelson Mandela, der er rost til skyerne af anmelderne, udkom på dansk fredag den 15. marts 2009 på Kristeligt Dagblads Forlag.

Forlaget skriver i sin omtale:

I maj 1994, for nøjagtig 15 år siden, blev Nelson Mandela efter 27 års fængsel Sydafrikas præsident og skulle besvare spørgsmålet: Kan én mands skæbne ændre en nation?

På dette kritiske tidspunkt i landets historie var alt stadig dybt kaotisk, og Sydafrika stod på randen af borgerkrig. Mandelas politiske mestertræk mod vejen til fred skulle vise sig at gå over en legendarisk rugbykamp!

I bogen “MANDELAS SEJR – KAMPEN DER SKABTE EN NATION” fortæller journalisten John Carlin den utrolige historie om dén kamp, der skabte det nye Sydafrika.

Mandelas livslange kamp er udgangspunktet – men alle tråde samles den sommerdag i 1995, da Mandela trækker rugby-landsholdets forhadte grønne trøje over hovedet.

For den dag synger de hvide rugbyspillende muskelbundter for første gang den ”sorte” nationalsang, ”Nkosi sikelel’ iAfrika”. Og den dag overrækker Mandela VM-trofæet til sine hvide landsmænd. Et trofæ, der skabte en nation.

Carlins bestseller om Mandelas livslange kamp modtages med begejstring, skriver Kristeligt Dagblads Forlag videre. I Politiken skildrer Kim Faber f.eks. den enestående dag, den 24. juni 1995, således:

“På Johannesburgs rugbystadion Ellis Park ventede 62.000 nervøse tilskuere på, at finalen om verdensmesterskabet i rugby mellem favoritterne New Zealand og Sydafrika blev fløjtet i gang.

Langt de fleste tilskuere var afrikaanere – hvide boere, efterkommere af de hollændere, som fra midten af 1600-tallet koloniserede landet og indførte apartheid i 1948.

Rugby var religion for Sydafrikas afrikaanere, intet mindre. Og derfor hadede langt størstedelen af de sorte sporten – og især landsholdet med kælenavnet Springboks og dets grønne kamptrøje.

Ca. 5 minutter før kampstarten kl. 15 trådte en gammel, gråhåret, men rank mand ud på den solbeskinnede plæne. I takt med, at tilskuerne opdagede ham, stilnede den summende mumlen af, indtil der var dødsstille på Ellis Park. Alles øjne var fæstnede på manden.

Og især på den grønne trøje med orange krave og nummer seks på ryggen, han bar.

Så lød, først tøvende, men hurtigt stigende i styrke, et taktfast råb. Inde i spillertunnelen lyttede Morné du Plessis, manager for Springboks, forbløffet til larmen.

Hvorfor så megen begejstring, allerede inden spillerne entrede banen?

Pludselig kunne han høre, hvad publikum brølede. Han kunne skelne ordene, der lød fra struberne på tusindvis af rødmossede mænd med ølmaver bag kakiskjorterne og hænder som stegepander: »Nel-son, Nel-son, Nel-son«”.

I Weekendavisen er Afrika-kenderen Louise Windfeld-Høgsberg særdeles positiv:

“Sydafrikas nationale mirakel og forhenværende præsident Nelson Mandela har i over 15 år været idealet i konfliktløsningsbranchen. Han viste nemlig, hvordan man kan opnå fred og forsoning med politiske midler iblandet lige dele næstekærlighed, mod og gennemtænkt tilgivelse.

Men hvordan gør man i praksis? Altså efter at man er stået op (Mandela står op klokken 04.30 hver dag) og har spist morgenmad? Hvordan i alverden griber man forsoning an i virkeligheden?

Se det får vi et pragteksempel på i journalisten John Carlins rørende og medrivende bog Mandelas sejr.”

Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, er i sin anmeldelse i Kristeligt Dagblad lige så imponeret af Mandelas sejr:

“Forfatteren og journalisten John Carlin [formår] på én gang at gøre læseren klogere på en enestående historisk bedrift og et enestående menneske – og ingen lades uberørt …

“Mandelas Sejr” er en intens og livsbekræftende førstehåndsberetning om kampen for forsoning og heling i Sydafrika. Den er samtidig en proklamation af håb og en gribende beretning om, hvordan håbet forener en nation. Mine varmeste anbefalinger – læs den, den gør noget ved dig!”

“Mandelas Sejr” er solgt til udgivelse i flere end 20 lande og Clint Eastwoods filmatisering af bogen – med Morgan Freeman som Nelson Mandela – rammer de danske biografer i begyndelsen af 2010.

JOHN CARLIN var 1989-1994 det britiske dagblad, The Independents, korrespondent i Sydafrika og har siden bevaret kontakten til Nelson Mandela. Han er i dag bosat i Barcelona og skriver for El Pais.

John Carlin
MANDELAS SEJR – KAMPEN DER SKABTE EN NATION
Isbn 978-87-7467-034-6
288 sider, 299 kr.
Indbundet
Udgivelsesdato: 15. maj
Udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag

NB!
Selve finalen i 1995? Efter forlænget spilletid vandt Sydafrika i et neglebidende drama 15-12. Hele landet gik amok i glædesrus – også de sorte.