NGO: Bekymrende dansk interesse i kontroversiel Nicaragua-kanal

Thomas Jazrawi

Den 16. marts afholdt den Interamerikanske Menneskerettigheds-kommission i Washington en formel høring om den planlagte Nicaraguakanal.

Her fremlagde Nicaraguas oprindelige folk og en lang række andre klagere deres bekymringer omkring kanalbyggeriet og beslutningsprocessen, der er gået forud for det, skriver “Verdens Skove” på sit website torsdag.

Klagerne handlede blandt andet om krænkelser af de oprindelige folks rettigheder og manglende studier af kanalens konsekvenser for natur og miljø.

Den planlagte 278 km lange kanal skal blandt andet føre igennem beskyttede naturområder, oprindelige folks territorier og den store Nicaraguasø.

Nogle af de oprindelige folk står til at blive tvangsflyttet og der har ikke været nogen fri, forudgående konsultation med dem inden kanalens rute blev besluttet, anføres det.

Få dage inden høringen mødtes handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) med Nicaraguas ministersekretær, Paul Oquist.

Også her var emnet den omstridte kanal. Og også her blev de oprindelige folks rettigheder og det manglende miljøstudie påpeget af den danske minister.

Danske virksomheder med?

Men ifølge kilder i Udenrigsministeriet, som Verdens Skove har talt med, blev det også drøftet, hvordan danske virksomheder potentielt kunne deltage i kanalbyggeriet.

Mogens Jensen selv udtaler sig positivt om denne mulighed i et brev til Verdens Skove:

”Generelt tror jeg, at det vil være til gavn for projektets bæredygtighed, hvis danske virksomheder involveres,” skriver ministeren i brevet, hvor han dog ligeledes påpeger:

”Vi opfordrer danske virksomheder til at handle etisk, socialt og miljømæssigt forsvarligt – som danske virksomheder heldigvis også normalt gør. Danske virksomheder skal selvfølgelig overholde national lovgivning, ligesom de internationale standarter for ansvarlig forretning også er af central betydning i en sag som denne.”

Selvmodsigende signaler

Mødet mellem Mogens Jensen og Paul Oquist skete i forbindelse med en større tur gennem Europa, som Oquist gennemførte i marts for at søge finansiel, politisk og teknisk støtte til kanalen i EU lande.

Sekretariatschef i Verdens Skove Jan Ole Haagensen stiller sig kritisk overfor handels- og udviklingsministerens linje i sagen.

”Jeg er glad for, at Mogens Jensen brugte mødet med Oquist til at understrege vigtigheden af menneskerettigheder og det manglende miljøstudie. Men jeg mener, at han sender et selvmodsigende signal og undergraver dette vigtige budskab, når han samtidigt viser så tydelig interesse i handelsmulighederne ved kanalen”, anfører han.

“Alt sammen mens rettighedseksperter og miljøforskere råber vagt i gevær, der er flere formelle klager fra oprindelige folk under behandling, og vi endnu ikke har nogen som helst solid viden om, hvad projektet vil betyde for naturen”.

“Det bestyrker mig i min frygt for, at menneskerettigheder, natur og klimahensyn endnu engang underordnes kortsigtede økonomiske hensyn. Mogens Jensen ønsker at gå på to ben i den her sag, men bukserne ser ikke ud til at holde i dette tilfælde. Brud på oprindelige folks rettigheder kan ikke accepteres,” tilføjer han.

Analysebureau bagud med miljøstudie

Der er bestilt et miljøstudie af Nicaraguas kanalkommission, men studiet er blevet udskudt flere gange. Ifølge de seneste meldinger skal studiet udgives i april – tre måneder efter byggeriets officielle start.

Men også denne deadline blev der sået tvivl om til høringen i Washington. Her udtalte Pedro Alvarez, professor i engineering ved Rice University i Houston,om det hyrede analysebureau og deres arbejde på miljøstudiet:

“Problemet er, at de er underbemandede og der bliver skyndet på dem. Jeg kan fortælle, at de er meget bagud, og de har kun haft mulighed for at se på de basale forhold. De har ikke de nødvendige data til at kalibrere modeller, der kan forudsige hvad de virkelige konsekvenser bliver.”

I sit brev til Verdens Skove skriver Mogens Jensen, at en gruppe af danske virksomheder og en delegation fra Udenrigsministeriet netop har været på besøg i Nicaragua for at høre mere om kanalbyggeriet.

Ministeriet vil give en briefing om dette besøg til Verdens Skove, der fortsat følger kanalsagen og Danmarks linje i den tæt.

Læs artiklen på Verdens Skoves hjemmeside her. https://www.verdensskove.org/node/35632 

“Verdens Skove” hed før Regnskovsgruppen Nepenthes.