NGO-Danmark viser hele paletten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Lørdag den 1. marts kl. 10.30 til 14.00 skydes kampagnen ”Der skal folk til” i gang.

Den skal gøre danskerne opmærksomme på de mange muligheder, der findes for at engagere sig i u-lands- og solidaritetsarbejde herhjemme.

Startskuddet lyder på Vartov i det indre København, hvor ”Der skal folk til” præsenteres for offentligheden.

Det bliver første mulighed for at vise “mangfoldigheden i de aktiviteter I selv har planlagt, og som vi i fællesskab planlægger i forbindelse med kampagnen”, hedder det i en omtale i Projektrådgivningens seneste elektroniske nyhedsbrev.

Den fælles kampagne gennemføres i marts, april og maj af en lang række af Danmarks mindre og mellemstore u-landsorganisationer. Målet er at vise det store og engagerede arbejde, som tusindvis af danskere udfører for at bidrage til en mere retfærdig verden.

I forbindelse med ”Der skal folk til” arrangerer de deltagende organisationer en bred vifte af offentlige aktiviteter over hele landet.

Der er koncerter, udstillinger, foredrag, debatmøder og gadeaktioner som afspejler bredden i organisationerne, engagementet og arbejdet. Aktiviteterne giver danskerne mulighed for at møde organisationerne og menneskene bag ansigt til ansigt.

Bag ”Der skal folk til” står Projektrådgivningen, som er platform og mødested for det folkelige u-landsarbejde og bl.a. har til opgave at administrere 60 mio. kr. til danske u-landsforeningers projekter på vegne af Danida. Projektrådgivningen har 210 foreninger som medlemmer.

I indbydelsen til mødet i Vartov hedder det videre:

“Eventen er åben for offentligheden, og vi håber selvfølgeligt på at mange af jer
vil møde op for at vise, at vi er mange engagerede mennesker i Danmark, og at der er plads til endnu flere. Der bliver både spændende oplæg, debat og musikalske indslag. Vi lægger op til at det bliver en festdag, og en hyggelig og indholdsrig måde at tilbringe den første formiddag i dette forår”.

“Samtidig er det seriøse ting vi diskuterer, og vi kan forhåbentligt også alle sammen få nogle input til yderligere overvejelse og refleksion med fra dagen. Vi sørger for lidt mad og drikke. Dine venner og din familie er selvfølgeligt også velkomne, hvis de har lyst til at stifte bekendtskab med hvad du laver på dit arbejde, eller bruger din fritid på i en af de mange medlemsorganisationer”.

Lørdagens PROGRAM:

Kl. 10.30
Dørene åbnes – brød, kaffe og the.

11.00
Officiel åbning og præsentation af ”Der skal folk til”.

11.15
Kumi Naidoo – generalsekrertær for Civicus og veteran fra Sydafrikas befrielseskamp: “Civilsamfundets rolle og udfordring” – oplæg og efterfølgende spørgsmål.

11.55
Fælles Verden – Fælles Ansvar eller…? Oplæg v. repræsentanter fra de politiske ungdomsorganisationer med efterfølgende debat.

12.55
Pause med frugt, the og kaffe.

13.10
Papaya synger.

13.20
Præsentation af “I Do Stafetten” ved kunstneren Jens Galschiøt og afsendelse af stafetten. Det er 30 små statuer af Galschiøt, som i kampagneperioden går fra hånd til hånd og opfordrer modtagerne til at gøre en konkret handling for en bedre verden. Ved arrangementet overdrages de første statuer til bl.a. skuespiller Charlotte Fich, Venstres udviklingspolitiske ordfører Karsten Lauritzen og direktør For Merkur Bank Lars Pehrsson.

13.45
Afslutning med Papaya.

Yderligere oplysninger hos kampagnekoordinator Nicolai Houe, e-mail: [email protected], tlf. 86 12 03 42 / 27 64 81 10

Følgende organisationer, foreninger og gruppper er med i kampagnen:

ADDA (Agricultural Development Denmark Asia), Afrika Kontakt, Assist, Axis, Baptistkirken i Danmark, Børn i Afrika, Cykler til Senegal, Dansk Armenermission, Dansk Angolansk Selskab, Dansk Vietnamesisk Forening, Dansk-Indisk Børnehjælp, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Dansk-Ugandisk Venskabsforening, Den Eritreanske Støtteforening, Disuzo Kwekwe, Drumcorps Danmark, Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD), Ghana Venskabsgrupperne i Danmark, Globaledusport, Hjerteforeningen, IMCC (International Medical Cooperation Commitee) – Operation 2015, International Aid Services, Krobodan: Dansk-ghanesisk Venskabsforening, Kvindernes U-landsudvalg (KULU), Mellemamerika Komiteen (MAK), Mission-Øst, Operation Dagsværk, OVE Organisationen for Vedvarende Energi, Papaye Danmark – Hjælp til børn i Ghana, PUGAD, Puntland Aid Service, Seniorer uden Grænser, Solens Børn, Stairway, Tukae Danmark, U-landsforeningen Svalerne, U-landsdebat af 1980 (Uld-80), U-landshjælp Fra Folk til Folk, U-landssekretariatet, Ungdomsringen, Venskabsforeningen Danmark-Papua Ny Guinea, WWF – Verdensnaturfonden.

Flere organisationer kommer løbende til.

Mere baggrundsinformation:
– Læs om kampagnens arrangementer, de deltagende foreninger, stafetten mm på kampagnens hjemmeside www.derskalfolktil.dk
– Hent højopløselige fotos af stafetstatuerne og kampagnelogo på www.derskalfolktil.dk/Default.aspx?ID=16019
– Læs om Projektrådgivningen på www.prngo.dk
– Læs mere om Kumi Naidoo på www.bsos.umd.edu/dean/naidoo.html og www.civicus.org
– Læs mere om Jens Galschiøt på www.aidoh.dk