I kombination med et stigende pres på både det palæstinensiske og det israelske civilsamfund og deres donorer risikerer Danmarks ændrede betingelser at efterlade det indtryk, at det ikke er bistandsfaglige argumenter, men derimod politiske hensyn der ligger til grund for beslutningen.
Derfor opfordrer seks generalsekretærer fra Folkekirkens Nødhjælp, DIGNITY, Mellemfolkeligt Samvirke, EuroMed Rights, Red Barnet og Oxfam IBIS nu den danske udenrigsminister til at tage de fornødne skridt til at ”fjerne enhver tvivl, der er opstået om de grundlæggende principper for dansk udenrigspolitik”, skriver de i en pressemeddelelse.
I kombination med et stigende pres på både det palæstinensiske og det israelske civilsamfund og deres donorer risikerer Danmarks ændrede betingelser at efterlade det indtryk, at det ikke er bistandsfaglige argumenter, men derimod politiske hensyn der ligger til grund for beslutningen, mener de seks generalsekretærer.
Læs deres brev her:
Kære Anders Samuelsen.
Vi skriver til dig som organisationer, der alle er til stede i de besatte palæstinensiske områder, og derfor til daglig arbejder med konsekvenserne af besættelse og konflikt. Udover de åbenlyse humanitære og menneskelige konsekvenser er vi vidner til daglige brud på menneskerettighederne og den humanitære folkeret.
Baggrunden for vores henvendelse er beslutningen om at skærpe betingelserne for den danske bistand til menneskerettighedsorganisationer og udtalelser til medier om, at man har besluttet at forlade et mangeårigt donorsamarbejde.
Vi har fuld respekt for, at det er en politisk opgave at afgøre, hvilke organisationer, der skal støttes og hvilke, der ikke skal. Vi mener samtidig, at det er afgørende at grundlaget for sådanne beslutninger er gennemsigtigt, baseret på et bistandsfagligt grundlag og i tråd med de principper, der hidtil har været styrende for dansk bistandspolitik. Disse principper er bekræftet i den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi fra 2017, hvoraf det fremgår, at:
Vi skal insistere på, at det internationale samarbejde er baseret på regler og normer, der gælder for alle lande. Vi skal kæmpe for de værdier og frihedsrettigheder, som vores samfund bygger på. Vi ønsker en verden med mere demokrati og frihed, herunder mere ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed og mere offentlig orden.
Der er ifølge Udenrigsministeriets interne gennemgang af organisationerne, som har modtaget dansk støtte, ikke fundet overtrædelser af aftalegrundlaget med Danmark. Samtidig har en ekstern evaluering af samme organisationer ikke givet anledning til anmærkninger, men har tværtimod fremhævet bistandens positive effekt. I kombination med et stigende pres på både det palæstinensiske og det israelske civilsamfund og deres donorer risikerer Danmarks ændrede betingelser at efterlade det indtryk, at det ikke er bistandsfaglige argumenter, men derimod politiske hensyn der ligger til grund for beslutningen.
Den fortsatte uklarhed om karakteren af de kriterier der fremadrettet vil ligge til grund for valg af et reduceret antal partnerorganisationer rejser – formentlig ubegrundet – tvivl om, hvorvidt disse kriterier vil være udformet på et principielt, bistandsfagligt grundlag og som sådan ville kunne anvendes på den danske støtte til civilsamfundsorganisationer i andre lande.
Vi vil på denne baggrund opfordre dig til at tage de fornødne skridt til at fjerne enhver tvivl, der er opstået om de grundlæggende principper for dansk udenrigspolitik, herunder den rettighedsbaserede tilgang og stærk bistandsfaglighed og objektivitet. Derudover vil vi opfordre til, at kriterierne, der lægges til grund for reduktionen i antal støttede organisationer offentliggøres, så det bliver tydeligt, at disse ikke går på kompromis med de principper, der senest er bekræftet i regeringens egen strategi.
Vi står selvsagt gerne til rådighed for en uddybning af ovenstående og indgår gerne i dialog om såvel objektive kriterier som udmøntning af den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategis målsætninger om en verden med mere demokrati og frihed, herunder mere ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed og offentlig orden.
Venlig hilsen
Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
Tim Whyte, Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
Marc Schade-Poulsen, Direktør, EuroMed Rights
Jonas Keiding Lindholm Generalsekretær, Red Barnet
Mie Roesdahl, Generalsekretær, Oxfam IBIS