Nigeria tabte til Tunesien, som møder Marokko i afrikansk fodboldfinale

Redaktionen

Værtsnationen Tunesien måtte ud i straffesparkskonkurrence for at slå Nigeria 6-4 i semifinalen ved African Nations Cup, Afrikas “EM”. Tuneserne møder Marokko i finalen på lørdag, idet marokkanerne besejrede turneringens store overraskelse, vestafrikanske Mali, med 4-0. Mali formåede bl..a at slå Senegal ud.

På baggrund af sin præstation hidtil i turneringen var Tunesien efterhånden blevet den store favorit til at vinde de afrikanske mesterskab på eget græs for første gang i sin historie, og der var da heller ikke meget i indledningen af dagens kamp, der tydede på, at Nigerias uorganiserede mandskab skulle komme i vejen for Roger Lemerres tropper, skriver internetsiden bold.dk onsdag.

Hjemmeholdet var også først til at have bolden i kassen, da den tidligere brasilianer Francileudo Dos Santos elegant lobbede bolden over keeper Vincent Enyeama og i nettet, men den beninske dommer, Coffi Codjia, underkendte uforståeligt scoringen.

Da Tunesien efter en times spil fortsat ikke havde udnyttet sit bedre spil til at få hul på målbylden, blev kampen efterhånden mere åben.

Nigeria havde trods anonyme indsatser af stjernespillerne Okocha og Kanu en række gode kontrastød – og i 67. minut skete katastrofen for hjemmeholdet, da Kanu fik tilkendt et korrekt straffespark.

Okocha eksekverede i 2 omgange, efter hans første scoring var blevet annulleret og sendt til omspark, fordi hans tilløb ikke var korrekt.

Tunesien trappede dog sin offensiv op og med ni minutter igen fik værterne et lige så korrekt straffespark, som anfører Khaled Badra fra Esperance Tunis med stor selvfølgelighed sendte i nettet.
Kort efter blev der fløjtet for fuld tid, og da heller ikke 2 gange 15 minutter spilletid kunne fremtvinge en afgørelse, måtte kampen afgøres fra 11 meter-pletten.

Trods de 120 minutters spil var 8 ud af de første 9 skytter ganske sikre fra pletten, men en enkelt, den unge midtbanespiller Odemwingie fra La Louviere, som var anden nigerianer i rampelyset, var så nervøs, at han lod Tunesien-keeper Ali Boumnijel præstere en nem redning.

Da resten af tuneserne scorede, kunne holdet lade sig hylde af de 56.000 tilskuere på Stade du 7 novembre i Tunis som finalister i den 24. udgave af African Nations Cup. Finalen, som nu er et eksklusivt nordafrikansk opgør, afvikles lørdag den 14. februar.

Ingen af favoritterne fra landene syd for Sahara nåede således finalen – det vil udover Nigeria sige Cameroun, Senegal og Sydafrika.