Nigerias hær smider Boko Haram ud af vigtig by

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Boko Haram er flygtet ud af byen Bama i det nordøstlige Nigeria, hvor militæret er sat massivt ind for at nedkæmpe islamisterne. Offensiven kommer op til præsidentvalget, hvor Goodluck Jonathan håber på at genvinde magten.

Byen er strategisk vigtig, fordi det er den næststørste i delstaten Borno, og fordi den ligger tæt ved Maiduguri, som er hovedstad i delstaten.

Maiduguri har oplevet nogle af de værste angreb fra Boko Harams side. Den har været under angreb adskillige gange, inden den blev indtaget af en militante gruppe for et halvt år siden, rapporterer britiske BBC.

Boko Haram har holdt Bama besat i adskillige måneder og havde lagt miner ud i byen, siger militærkilder til den nigerianske avis Daily Post.

En talsmand for militæret siger, at Boko Haram har lidt store tab, skriver BBC.

Ifølge flere medierapporter blev Boko Haram også presset ud af byen Goniri, som var gruppens sidste base i nabostaten Yobe.

En styrke fra Tchad forfølger nu de militante krigere, der har taget flugten mod grænseområdet.

Konflikten har for længst bredt sig ud over Nigerias grænser og videre til blandt andet Tchad, Cameroun og Niger.

Kritik af Jonathan

Nigeria indledte i samarbejde med flere af dets nabolande en større offensiv mod Boko Haram for nylig.

Offensiven kommer få uger inden præsidentvalget i Nigeria den 28. marts, hvor præsident Goodluck Jonathan håber at genvinde magten.

Valget skulle oprindeligt have fundet sted den 14. februar, men blev udskudt seks uger. Den officielle forklaring var, at hæren havde for travlt med at bekæmpe Boko Haram til også at passe på valgstederne.

Oppositionen rasede og mente, at udskydelsen af valget var en manøvre, præsidenten foretog for at vinde tid og vende stemningen blandt vælgerne.

Goodluck Jonathan har været under heftig kritik for ikke at gøre tilstrækkeligt for at bekæmpe Boko Haram og finde de omkring 200 skolepiger, som for et år siden blev bortført af Boko Haram fra en kostskole i Chibok.

PR-gevinst for præsidenten

I de seneste uger er der ugentligt kommet meldinger om, at hæren har generobret byer, som Boko Haram tidligere havde indtaget.

At offensiven kommer lige op til valget er ikke tilfældigt, siger flere iagttagere.

Thomas Hansen fra konsulentfirmaet Control Risk siger til News 24, at meldingerne er ”relativt troværdige”, selv om de ikke kan bekræftes fra uafhængigt hold, og at der dermed er en risiko for, at der er tale om propaganda.

En anden analytiker siger til netavisen, at den militære offensiv har givet Jonathan og hans parti en vigtig PR-gevinst forud for valget.

I slutningen af januar viste en meningsmåling dødt løb mellem Jonathan og hans udfordrer, Muhammadu Buhari.

Dermed så det ud til, at præsidentens parti, PDP, kunne miste magten for første gang siden 1999.

Vælgerne mente, at Buhari ville være et bedre valg, hvis den militante bevægelse i nordøst skulle nedkæmpes.

Boko Harams voldelige kamp for en islamisk stat i det nordøstlige Nigeria har kostet mere end 13.000 mennesker livet siden 2009.