Nigerias krigszoner kræver det højeste antal ofre i Afrika netop nu

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Boko Harams blodige kamp for en islamisk stat i det nordøstlige Nigeria kostede op mod 10.000 livet i 2014. Det gør konflikten i Nigeria til Afrikas dødeligste, viser en opgørelse. I CAR og Sydsudan er der også mange civile ofre.

Angreb fra Boko Haram og de kampe, der involverer den ekstremistiske gruppe, dræbte tusindvis af mennesker sidste år og gør Nigeria til det afrikanske land, hvor en væbnet konflikt har kostet flest menneskeliv.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

En opgørelse fra Armed Conflict Location and Event Data Project (Acled), en organisation der gennem medierne overvåger vold i konfliktområder, sætter antallet af dræbte i Boko Harams kølvand til 6.347, skriver avisen.

Det amerikanske Council of Foreign Relations har derimod opgjort antallet af dødsofre til mere end 10.000.

Senest er er meldinger om, at helt op mod 2.000 mennesker er blevet dræbt ved et angreb mod byen Baga.

Stort tema i valgkampen

Ikke kun i Nigeria er et stort antal mennesker blevet dræbt i konflikter.

Medregner man antallet af civile dræbt i Den Centralafrikanske Republik (CAR) og Sydsudan, steg det i løbet af sidst år med 30 procent til 13.508 mennesker, skriver The Guardian.

Derudover er mindst en million mennesker flygtet fra det nordlige Nigeria i løbet af de seneste par år, hvor Boko Haram har ført sin blodige kamp, viser tal fra International Organisation for Migration (IOM).

De mange flygtninge søger tilflugt i lejre i nabolandene Cameroun, Tchad og Niger, og det øger risikoen for en humanitær krise i regionen, advarer IOM ifølge The Guardian.

Præsidentvalget i Nigeria, der skal finde sted den 14. februar, er allerede påvirket af Boko Haram voldsbølge.

Truslen fra gruppen er øverst på dagsordenen i valgkampen.

Læs mere på The Guardian og hos Huffington Post