Birgitte Qvist-Sørensen har været generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp siden 2014, og før det var hun international chef samme sted. Under hendes ledelse har organisationen fordoblet sin størrelse, så hjælpen til 3-4 millioner fattige i 19 lande nærmer sig en milliard kroner.
Det er således en stor nødhjælpsbutik med 730 ansatte, den teologi-uddannede grossist-datter fra Roskilde står i spidsen for.
Nysgerrigheden på verden går igen i hele hendes virke fra teologi-studiet i Århus, studiejobbet som fængselspræst i Horsens Statsfængsel og feltstudierne i Belfast. Her mødte hun manden i sit liv, bibliotekaren Robert Bell, og her fik hun den første af en række internationale stillinger, der handlede om forsoning af katolske og protestantiske kvinder under den nordirske konflikt. Efterfølgende gik turen – via FN i Bangkok – til en ny forsoningsopgave i Bosnien-Hercegovina for Red Barnet, hvor familien ankom samme dag, som der blev underskrevet en fredsaftale i 1995. Hjemme igen, og efter et par år som social- og sundhedsdirektør i Helsingør Kommune, begyndte rejsen med Folkekirkens Nødhjælp i 2010.
Birgitte Qvist-Sørensens engagement kommer blandt andet til udtryk på det månedlige morgenmøde for alle medarbejdere i hovedkvarteret på Vesterbro – og resten af verden via videolink. Efter fælles højskolesang holder Birgitte en af sine signaturtaler, hvor hun reflekterer over et aktuelt globalt emne – ofte på den helt store retoriske klinge: om corona som et forstørrelsesglas på verdens ulighed, om populisme og truslerne mod en regelbaseret verdensorden, om at hjælpen til mennesker på flugt og krig ikke blot handler om at redde liv, men om at dele ud af vores egen kærlighed og fred.
Partnerskaber er for Birgitte Qvist-Sørensen en hovednøgle til arbejdet i udviklingslandene. Under hendes ledelse har Folkekirkens Nødhjælp skruet kraftigt op for det strategiske samarbejde med den private sektor og indfrielsen af FN’s 17 verdensmål. Hun er fortaler for nye samarbejdsrelationer på tværs af sektorer, inddragelse af ny teknologi og nye finansieringsformer. Et af de seneste skud på stammen er hjælp til småbønders dyrkning af søde kartofler i Uganda, der i samarbejde med lokale og danske virksomheder fragtes til Danmark med skib, ikke fly, for at blive solgt i Rema 1000s grøntafdelinger.
Den brede tilgang til nødhjælp ses også i generalsekretærens mange forskellige tillidserhverv. Blandt andet som medlem af regeringens madspildstænketank ONE/THIRD, formand for bestyrelsen for Verdens bedste nyheder og som medlem af regeringens udviklingspolitiske råd. Hun er også formand for sammenslutningen ACT Alliance med kontorer i 150 lande verden over.
På hjemmefronten handler det (stadig) om kærligheden til den irske ægtemand, de to store sønner og nu med et barnebarn på vej. Men de har gennem årene ofte måtte undvære hjemme-generalen, der gerne går forrest i felten i udviklingslandene.