Nollywood er nyeste våben i kampen mod Boko Haram

Forfatter billede

Da Muhammadu Buhari sidste år vandt præsidentvalget i Nigeria var det ikke mindst en sejr vundet på løfter om at gøre alt, hvad der står i hans magt for at stoppe Boko Haram. Landets hær er således under hårdt pres for at få stoppet terrorbevægelsen, der er blevet kendt for kidnapninger af skolepiger, brutale mord på studenter og brug af børn som selvmordsbombere.

Men soldaternes metoder har også været kritiseret fra flere sider, blandt andet af Amnesty International, der anklager soldater og politi for brug af tortur og tilfældige arrestationer uden rettergang. Den negative omtale er et åbenlyst problem for sikkerhedsstyrkerne, som risikerer at vende civilbefolkningen imod sig og sende dem i armene på Boko Haram, som det for eksempel er sket med Taliban i Afghanistan.

Derfor skal hæren have et PR boost, og det skal ske gennem et samarbejde med verdens næststørste filmindustri. I 2013 producerede Nollywood ifølge officielle tal 1844 spillefilm, og er dermed kun overgået af Indiens filmindustri Bollywood. Filmene er som regel fulde af dramatik, magi og intriger, og de er rasende populære over hele Afrika. Derfor ser Nigerias militær en oplagt mulighed for at bruge filmindustrien til at portrættere soldaternes heltegerninger og dermed vinde befolkningens tillid og støtte.

Den nye strategi blev afsløret af Major General Rogers Ibe Nicholas, Chef for Civile Militære Anliggender, ved premieren på storfilmen “76”:

”En del af [vores mandat] er at udvikle en militær-civil relation, der mindsker afstanden mellem militæret og den civile befolkning. Det er dét, vi forsøger at gøre.”

Afrikansk filmindustri reagerer hurtigt

Filmen “76” handler om det mislykkede statskup i Nigeria i 1976, men hvis det står til militærets ledelse, så kommer fremtidige film fra Nollywood altså til at handle om den nutidige konflikt med Boko Haram, og selvfølgelig med soldaterne som helte.

Det vil dog ikke være første gang Boko Haram tages under filmisk behandling. Filmindustrierne i Nigeria, Ghana, Sierra Leone og andre vestafrikanske lande er aldrig lang tid om at producere film om de mest aktuelle emner, om det så omhandler Ebola, flykatastrofer eller terrorangreb.

I de seneste år er der således produceret adskillige film om Boko Haram af mere eller mindre tvivlsom kvalitet. En film ved navn ”Boko Haram” blev omdøbt til ”Nation Under Siege” i Nigeria efter pres fra biografejere, mens den i Ghana blev forbudt og instruktøren arresteret. Og mindst to film omhandler den mediebevågede kidnapning af 276 skolepiger i 2014: ”Lost Students (Zero Squad)” og ”The Missing School Girls…There Is God O”.

Det er uvist præcis hvilke film den nye strategi fra Nigerias militær vil munde ud i, og hvorledes samarbejdet med Nollywood vil foregå.