Nordisk-afrikansk ministermøde i Finland i weekenden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lørdag og søndag mødes de nordiske udenrigsministre med en kreds af afrikanske kolleger på det årlige nordisk-afrikanske udenrigsministermøde. Udover de fem nordiske værtslande deltager 11 afrikanske lande.

Det er Benin, Botswana, Ghana, Lesotho, Mali, Mozambique, Nigeria, Senegal, Sydafrika, Tanzania og Zambia, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse lørdag.

Norden er samlet set en bistands-stormagt i Afrika syd for Sahara og i bistandens barndom drev landene flere fælles-nordiske programmer og -projekter, hvoraf det største var det nordiske landbrugsprogram (MONAP) i Mozambique.

Det løb ud i sandet og hvert land kørte videre med sit eget nationale bistandsprogram. Men fra afrikansk side har man fortsat ønsket at møde det samlede Norden om spørgsmål af overordnet karakter.

De nordisk-afrikanske udenrigsministre skal dennegang drøfte tre aktuelle emner:

1) Finanskrisens indvirkninger på den nordiske velfærdsmodel;
2) økonomisk vækst i Afrika, samt
3) håndtering af konflikter og sikkerhed i Afrika.

“Vi har fælles værdier”

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger:

”Der er et historisk tæt forhold mellem de nordiske lande og Afrika. Det er et værdifællesskab skabt på baggrund af vores årelange politiske støtte til de demokratiske bevægelser, vores store udviklingshjælp og aktive indsats imod uretfærdighed, konflikt og krig. Det markerer vi her i Finland, hvor vi sammen med vore afrikanske kolleger taler lige ud af posen om de fortsatte udfordringer”.

“Jeg vil gerne være med til at fjerne den stereotype opfattelse af Afrika som håbløshedens kontinent. Afrika i dag er meget andet end sult og fattigdom. Afrika er udvikling, vækst og potentiale. Og det ville jo være en historisk bommert, hvis vi missede chancen for også fremover at være en tæt og værdsat partner for et Afrika, der rykker”.

Det er 13. gang at de nordisk-afrikanske udenrigsministre mødes og anden gang. at Villy Søvndal deltager. Han siger videre:

”Selv om udviklingen i Afrika generelt bevæger sig i den rigtige retning, skal vi ikke glemme, at flere afrikanske lande stadig står over for vanskelige og komplekse problemer i forhold til demokrati, menneskerettigheder, korruption og sikkerhed”.

“Sikkerhed og udvikling går altid hånd i hånd. Piraterne ud for Somalias kyst er jo et produkt af det kaos, der har hersket på land. Derfor skal vi her i Finland også tale om, hvordan vi skaber både sikkerhed og udvikling, så f.eks. de unge somaliske mænd fravælger pirateri-branchen til fordel for en tilværelse som mekaniker eller fisker”.

“Men udfordringerne findes ikke kun i de skrøbelige stater. Vi skal også holde de afrikanske lande, der klarer sig godt, fast på demokratiet og på korruptionsbekæmpelsen”, slutter Søvndal.