Nu skal organisationerne i gang med deres egen grønne omstilling

Skal medarbejderne i organisationer, som arbejder med udvikling, miljø og humanitære spørgsmål flyve mindre? Tja, organisationerne skal i hvert fald mindske deres klimaaftryk, siger Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus.


Foto: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Laurits Holdt

9. juni 2022

De danske civilsamfundsorganisationer, som på den ene eller anden facon forsøger at gøre verden til et bedre sted, skal selv gå forrest og gøre deres eget arbejde mere klima- og miljøvenligt. Sådan skriver paraplyorganisationen Globalt Fokus i forbindelse med, at den har lanceret en guide til medlemsorganisationerne, som skal hjælpe dem i deres interne grønne omstilling.

Guiden – Climate and Envionment Mainstreaming Tool – er udviklet af 14 organisationer, som er medlem af Globalt Fokus, og den er blevet prøvekørt af WWF Verdensnaturfonden, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtningehjælp, CARE og Plan Børnefonden i løbet af det seneste år.

”Hvis vi vil lykkes med at opbygge bæredygtige og modstandsdygtige samfund verden over, bliver vi som civilsamfundsorganisationer nødt til at tænke klima- og miljøhensyn ind i alt, hvad vi gør,” forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus og direktør for CARE Danmark.

“Vi må begrænse vores egne klimaaftryk og sikre, at vi ikke volder skade der, hvor vi arbejder. Og så skal vi være dem, der viser vejen for andre sektorer og gå forrest i at skabe nye løsninger på klimakrisen.”

Et af formålene med den grønne værktøjskasse er at skabe et fælles sprog omkring grøn omstilling i den del af civilsamfundet, som beskæftiger sig med udviklingssamarbejde, miljø og humanitær hjælp, forklarer klimarådgiver i Globalt Fokus, Sigrid Bjerre Andersen:

“Vi har udviklet værkstøjskassen som en checkliste med ti punkter, man skal igennem, for at finde ud af, hvor grøn organisationen er. De ti områder er relevante, uanset hvor lille eller stor en organisation er, og uanset om ens hovedfokusområde er miljø eller noget helt andet. Derudover kan man i værktøjskassen finde inspiration og konkrete cases til, hvordan man bliver grønnere indenfor de ti områder, og der er en skabelon til en handlingsplan, der forpligter hele organisationen på at gennemføre omstillingen.”

Trine Glue Doan fra WWF Verdensnaturfonden, som har været med til at afprøve guiden fortæller, at den har været med til at skabe en bedre struktur for organisationens interne grønne arbejde:

“Det har givet en virkelig struktureret proces for os. Vi var nede og grave i vores personalehåndbog og indkøbsguide, og kom rundt i alle krogene af hvordan vi planlægger programmer og projekter.”

En anden af de organisationer, som allerede har gjort sig erfaringer med guiden er DRC Dansk Flygtningehjælp. Herfra siger Lillah Emmik Sørensen:

“Vi er en stor organisation, og vi ønsker, at klima og miljøhensyn bliver en integreret del af vores arbejde. Det kræver tålmodighed, når man har vores størrelse.”

“Værktøjet har hjulpet os til en mere systematisk tilgang til det grønne område, og de givet os en forståelse af, hvordan vi arbejder med klima og miljø på tværs af organisationen.”

Guiden kan downloades her. Den er på engelsk, så den kan deles med partnere i udlandet.