Ny analyse: U-lande taber til danske indsamlingsformål

Forfatter billede

Danskerne sparer ikke på støtten til en god sag, men støtten er klart selektiv: De internationale hjælpeorganisationer med u-landsvirke taber kampen til aktører, der beskæftiger sig med sygdomsbekæmpelse (som Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen) og med diverse handicaps. 

En ny analyse af pengestrømmene til dansk velgørenhed fra indsamlingsorganisationernes brancheforening (ISOBRO) viser, at overskuddet fra velgørenhedsindsamlinger er steget med 57 procent fra 2009 til 2013.

Eller fra 269 til 422 millioner kr., skriver Kristeligt Dagblad fredag.

Men fremgangen er ulige fordelt. De internationale hjælpeorganisationers indsamlingsal er kun steget fra 90,2 mio. i 2009 til 104,6 mio. kr. i 2013.

Derimod er tallene strøget i vejret for de sygdomsbekæmpende organisationer og handicaporganisationerne. Nemlig fra 98,2 mio. i 2009 til 222,2 mio. kr. i fjor.

Det svarer til, at udbyttet her er mere end fordoblet fra 2009 til 2013, i kroner med et spring på 124 millioner.

I procenter betyder det, at første kategoris andel (med u-landsvirke) er faldet over de fem år fra 34 til 25 pct., mens sidste kategoris er vokset fra 36 til hele 53 pct. 

Det indebærer, at danskerne nu giver dobbelt så meget til nationale sygdomsformål som til u-landene via nødhjælpsorganisationerne.

“Det er bestemt ikke alle organisationer, som det går lige godt for. Vi kan se, at sygdomsbekæmpelse har stor opbakning i øjeblikket, mens det går op og ned med internationale hjælpeorganisationer, og især små organisationer må kæmpe for at hente penge ind. På den måde gemmer indsamlingsområdet også på store udsving”, siger ISOBROs generalsekretær, Robert Hinnerskov, til Kristeligt Dagblad.

“Vi har dog har set en gradvist stigende opbakning til indsamlingerne siden 2002, hvor vi begyndte at lave undersøgelserne. På den måde har vi slet ikke mærket krisen”, anfører Hinnerskov overfor avisen.

92 organisationer har deltaget i undersøgelsen.

Man kan se undersøgelsen “Indtægtsundersøgelse 2009-2013” i sin helhed på ISOBRO’s websted (PDF, 19 sider).