Ny finansminister i Brasilien

Forfatter billede

Af Martin Wildenschild, U-landsnyt.dk

Den brasilianske præsident Dilma Rousseff arbejder hårdt på at ændre den økonomiske udvikling i landet. Ved at indsætte den kendte økonom, Joaquim Levy, som ny finansminister, forsøger hun at berolige de udenlandske investorer og lover makroøkonomiske reformer.

Dilma har håndplukket den tidligere bankmand Joaquim Levy, der er kendt for at være en finanspolitisk strammer med meget fokus på budgetstyring, for at genvinde investorernes tillid og for at afværge en frygtet nedjustering af landets kreditvurdering.

Levy var en del af tidligere præsident Lulas økonomiske hold, og kommer fra en stilling som direktør for den store brasilianske bank Bradesco og har en Ph.d. i økonomi fra Chicago University.

Det forlyder, at førende ratingsbureauer nu vil nedgradere Brasilien, hvormed landets lånebetingelser bliver forringet.

Brasilien har længe været ramt af manglende kinesisk efterspørgsel og af råvareprisens fald. Nu vil Dilma stramme op i den offentlige sektor og sende finanspolitiske signaler om, at Brasilien er et trygt land at investere i.

Udover at sætte Joaquim Levy i spidsen for den overordnede økonomiske politik, har Dilma sat Nelson Barbosa på posten som ny budget og planlægning minister. Alexandre Tombini derimod vil forsat lede Brasiliens centralbank. Tilsammen skal dette nye hold hjælpe Brasilien igennem den økonomiske krise.

Børsen vurderer

Ifølge Børsen, er Brasilien er på vej ned mod afgrunden og har massive problemer. I år gik landet i recession og inflationen ligger helt oppe omkring 6,7 % og renten ligger omkring 12 %.

Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz forklarer til, “Børsen”, at problemerne med den brasilianske økonomi først og fremmest er manglen på økonomiske reformer og regeringens forskellige konkurrenceforvridende tiltag. Sådanne tiltag hæmmer landets konkurrenceevne, lyder det.

Men Brasilien har længe ført en protektionistisk økonomisk politik, der som led i et forsøg på en anderledes økonomisk model faktisk har været en succes for befolkningens økonomi og velfærd. Men nu kradser krisen.

Fra ideologi til rational økonomisk politik

Monica Baumgarten de Bolle fra “The Woodrow Wilson Center for international Scholars” peger på, at udnævnelsen af Joaquim Levy, tyder på den nyvalgte regering vælger at se bort fra sin tidligere ideologisk bestemte udviklingsmodel til fordel for en mere rationel pragmatisk økonomisk model. Hun betoner, at den private sektor i Brasilien og i udlandet, vil se med venlige øjne på den nye finansminister, der selv tidligere har været i spidsen for en af Brasiliens største banker.

Svag præsident – Stærk finansminister

Det britiske tidskrift, ”The Economist” mener, at den største udfordring for Brasiliens økonomi, bliver at overvinde de forskellige økonomiske udgangspunkter, mellem præsidenten og den nye finansminister.  

Men der er allerede sendt et klart signal.

Brasiliens nye budgetministerium har reduceret sin vækstprognose for landets økonomiske vækst i 2015 fra 2 procent til 0,8 procent. Det nye skøn blev sendt til Kongressens budgetudvalg og vil blive indarbejdet i 2015-finansloven, der nu er til behandling i Kongressen.

Rygterne siger, at det er den nye finansminister, der har anmodet private finansinstitutter om at analyse de økonomiske nøgletal frem for finansministeriets egen administration, der tidligere havde vedtaget de mere optimistiske prognoser.

Investering i infrastruktur

Dog bør man nok ikke forvente, at Dilma helt vænner ryggen til den inkluderende økonomiske politik, som hendes parti har ført lige siden Lula kom til magten i 2003.  Regeringen har lige godkendt en overførsel på 11.6 milliard dollars til statens udviklingsbank ”BNDES”, der ventes at skulle gå til udviklingen af landets forsømte infrastruktur.

Til en konference for investeringsbanken J.P Morgans investorer blev der læst op af et brev fra Dilma, hvori hun proklamerede, at hendes regering vil arbejde for reformer, der vil koble øget offentligt forbrug med reel økonomisk vækst. I den forbindelse anbefalede hun langsigtede private banklån, der fokuserer på infrastrukturelle projekter.

Men hun gjorde det samtidig klart, at hendes nye økonomiske team gradvist vil arbejde for strukturelle forbedringer i den brasilianske økonomi, og derved forsøge at stabilisere og reducere den offentlige gælds størrelse i relation til landets bruttonational produkt.

Mulighedernes land

Det britiske tidsskrift, ”The Financial Times”, fremhæver, at de brasilianske reformer bør skabe bedre balance i budgettet, og stoppe med at kontrollere priserne på energi og transport, idet det skaber yderlige inflation.

Endvidere peger ”The Financial Times” på, at renten bør sænkes for at gøre Brasilien mere konkurrencedygtig, hvilket samtidig vil begrænse underskuddet på betalingsbalancens løbende poster. Korruptionen bør også bekæmpes, og problemerne med Petrobras, bør være en af den nye finansminister vigtigste prioriteter.  

Afslutningsvist fremhæves de dårlige administrative forhold for virksomheder, der sammen med den høje skat hæmmer den økonomiske vækst.

Men.

Samlet set står Brasilien nu over for en reformproces, som bliver spændende at følge. Vil landet fuldstændig forlade den nye latinamerikanske model, der længe har haft ulighed og fattigdom som de vigtigste parametre?

Eller vil man fortsætte en moderat udviklingsproces, der bedre er i stand til at åbne den brasilianske økonomi op for udenlandske investeringer? Endnu bedre. Kan det lykkedes den nye finansminister sammen med præsident Dilma at koble de to modeller?