Ny virtual reality-oplevelse lærer skolebørn om flygtninge

foto_dansk_flygtningehjaelp
Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Christian Friis Bach viser den nye VR-oplevelse frem for skolebørn og Dansk Flygtningehjælps protektor H.K.H. Kronprinsesse Mary under lanceringen af Børnenes U-landskalender.
Foto: Dansk Flygtningehjælp
Forfatter billede

Fakta om Børnenes U-landskalender

Børnenes U-landskalender har eksisteret siden 1962, og indsatsen er hvert år et samarbejde mellem tre parter: Danida, DR og en skiftende humanitær organisation.

Børnenes U-landskalender har to formål: At sælge selve lågekalenderen for at samle penge ind til et godt projekt for børn i udlandet, samt at lave folkeoplysning i børnehøjde om årets valgte land og emne.

Sidste år blev over 130.000 skolebørn undervist i materialet fra Børnenes U-landskalender.

Børnenes U-landskalender handler i år om syriske flygtningebørn i nærområderne, men det kan være svært for danske børn at forestille sig, hvordan livet er for et flygtningebarn i Jordan.

Derfor har Dansk Flygtningehjælp med støtte fra Ole Kirk’s Fond lavet den interaktive virtual reality-oplevelse ”Se verden med en flygtnings øjne”.

Gennem et par VR-briller får man oplevelsen af selv at være et flygtningebarn i Jordan, og ved hjælp af interaktive valg bestemmer man selv, hvad man vil opleve: Hvordan ser et flygtningebarns hjem ud? Hvad leger man som flygtningebarn? Og hvor kan man få hjælp, hvis man er ked af at være blevet tvunget på flugt fra ens hjemland, venner og trygge hverdag?

”Flygtningesituationen i Syriens nærområder er et komplekst emne, og vi har talt med mange lærere, som efterspørger innovative undervisningsmaterialer til at formidle emnet i børnehøjde. Vi håber, at danske skolebørn vil få en bedre forståelse, efter de selv har set verden med en flygtnings øjne i vores VR-oplevelse,” siger Christian Friis Bach, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, i en pressemeddelelse fra organisationen.

VR-oplevelsen kan ses af alle med en smartphone

Den nye VR-oplevelse bliver tilgængelig på to måder.

For det første har Dansk Flygtningehjælp arrangeret en otte uger lang turné, hvor over 200 skoleklasser fra hele landet vil få besøg af VR-oplevelsen sammen med en syrisk flygtning, der fortæller sin personlige historie. Skoleturnéen besøger de første klasser i dag.

For det andet er der produceret 14.000 VR-briller i pap, som er sendt ud til skolerne sammen med resten af undervisningsmaterialet fra Børnenes U-landskalender. Samtidig er VR-oplevelsen lagt frit tilgængelig på Børnenes U-landskalenders hjemmeside. På den måde har elever og alle andre danskere med en smartphone gratis adgang til VR-oplevelsen.

Den lette adgang til VR-oplevelsen gennem den store skoleturné og de 14.000 VR-briller har kun kunnet lade sig gøre gennem samarbejdet med Børnenes U-landskalender og støtten fra Ole Kirk’s Fond.

”Verdens store problemstillinger kan være svære at forstå både for børn og voksne. Med denne nye type undervisningsmateriale sætter Dansk Flygtningehjælp strøm til et svært emne på børnenes præmisser. Vi håber, at det bliver konkret, lærerigt og kan sætte gang i gode samtaler på skolerne,” siger Karin Skjødt Hindkjær, direktør i Ole Kirk’s Fond.

Sådan kommer du i gang

VR-oplevelsen er målrettet børn fra seks år og opefter, så der er ikke voldsomme historier. Fokus er at vise i børnehøjde, hvordan en hverdag kan se ud med bolig, leg og klub-aktiviteter for et syrisk flygtningebarn i Jordan.

på Børnenes U-landskalenders hjemmeside. Det er også på denne side, at man kan se en instruktionsvideo, om hvordan man får oplevelsen på sin egen smartphone, uanset om man har eller ikke har en VR-brille.

Foto: Dansk Flygtningehjælp

Fakta om årets projekt

Overskuddet fra Børnenes U-landskalender går i år til Dansk Flygtningehjælps projekt, der skal hjælpe syriske flygtningebørn i nærområderne Jordan, Libanon og Tyrkiet.

Projektet vil blandt andet hjælpe de syriske flygtningebørn med skolehjælp, rådgivning og aktiviteter, så de kan få en så normal hverdag som mulig, selv om de er traumatiseret af krig og er blevet tvunget væk fra deres gamle trygge liv i Syrien.

Flere end fem millioner mennesker – halvdelen af dem børn – har søgt tilflugt fra krigen i Syrien i nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkiet. Disse tre lande har derfor den højeste andel af flygtninge i forhold til indbyggertal af alle lande i verden.

Dansk Flygtningehjælp har eksisteret siden 1956 og er i dag en international humanitær organisation med flere end 7.000 ansatte i mere end 35 lande verden over.