Oversigt over 2008 og udsigten for 2009 fra danske diplomater i Mellemøsten

Redaktionen

Dansk arabisk Initiativ (DAI) har indhentet årskommentarer fra Mellemøsten om Danmark og regionen:

Dansk-Egyptisk Dialoginstitut: 2009 bliver et spændende år

Af Rasmus Alenius Boserup, Direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut

Dansk-Egyptisk Dialoginstitut har mange grunde til at hilse det nye år velkommen.

Mens vi i 2008 rettede vores fokus indad, styrkede organisationen, professionaliserede vore arbejdsmetoder, og skærpede vores strategiske fokus, vil vi i 2009 række ud imod de samfund, hvor vi er aktive.

I 2009 opstarter Instituttet en ”kommunikations enhed”, der har til formål at styrke kommunikationen mellem offentlighederne i Egypten og Danmark og i Europa og den Arabiske Verden.

Den nye enhed skal i samarbejde med medieaktører og medieinstitutioner aktivt imødegå de tendenser til misforståelse, misinformation og boykot, der er opstået i takt med den medieteknologiske udvikling har bragt os tættere sammen på tværs af kulturelle, politiske, og geografiske grænser.

I foråret 2009 lancerer Instituttet et nyt web site på sin nuværende adresse www.dedi.org.eg

Det nye site vil rumme features, der tilsammen skal præsentere Instituttets mange aktiviteter. På sitet vil der videre blive publiceret artikler, pod casts og andet henvendt til professionelle og specialister, der arbejder med eller interesserer sig for dialog og reform i den Arabiske Verden.

I det nye år vil vi også igangsætte og støtte en række nye reform- og dialog projekter indenfor menneskerettigheder, nye medier, politisk deltagelse, og kritisk tænkning.

Til forskel fra tidligere år vil det i højere grad være Instituttets eget personale, der står for at planlægge og gennemføre aktiviteterne i samarbejde med vore partnerorganisationer.

Som et gennemgående træk vil Instituttet bruge sin unikke placering i den Arabiske Verdens største by, Kairo, til at sikre at projekterne gennemføres i partnerskab mellem mindst én egyptisk eller arabisk og én dansk eller europæisk organisation.

Det er en udfordrende og spændende proces, og til de, der går omkring med en god idé til et projekt, kan vi oplyse at vore nye retningslinjer for ansøgning om projektstøtte bliver gjort tilgængelige på hjemmesiden i januar 2009.

———

Egypten: Nyt bibliotek i Kairo

Af Christian Hoppe, ambassadør i Kairo

Under Det arabiske Initiativ er der igangsat 2 store projekter i Ægypten: Den dansk-ægyptiske Dialoginstitut (DEDI), der nu har fungeret i godt og vel 4 år, og en ny afdeling af det offentlige bibliotekssystem, Mubarak Public Library, finansieret af Danmark.

Biblioteket skal opføres i en af Kairos fattigere bydele, el-Zawia el-Hamra. Aftalen mellem Danmark og Ægypten om dette projekt blev underskrevet af udenrigsministeriets direktør, Ulrik Federspiel, i november 2006.

Efter godkendelse i det ægyptiske parlament kunne man et år senere udskrive en arkitektkonkurrence, som skulle vise sig at vække stor opsigt. Der indkom flere end 30 forslag, hvoraf de fleste var af høj kvalitet.

Et udvalg af arkitektur- og byggesagkyndige indstillede i foråret i alt 10 forslag til prisbelønning. Vinderprojektet var tegnet af 2 arkitekter fra Alexandria, dr. Abdel Fatah el-Mawsaly og dr. Alaa el-Din Sarhan.

Ved en ceremoni den 28. maj overrakte Danmarks ambassadør i Kairo og en
højtstående embedsmand fra det ægyptiske udviklingsministerium diplomer til vinderne og arkitekterne bag de 9 øvrige prisværdige forslag.

Projektets entreprenørdel er nu udbudt i licitation, og det forventes, at første spadestik kan tages i løbet af første kvartal 2009. Efter planen skal biblioteket kunne tages i brug i midten af 2010, men man må nok regne med nogle forsinkelser.

Vinderprojektet er præget af smuk forening af traditionel nordafrikansk arkitektur og moderne design. Biblioteket vil, når det står færdigt, uden tvivl blive et kulturelt fyrtårn i el-Zawia el-Hamra, men formentlig også i det bredere Kairo-samfund.

———-

Marokko: Review og stærke partnerskaber

Af Anne-Marie Esper Larsen, ambassadør Rabat

De bilaterale relationer mellem Danmark og Marokko har udviklet sig særdeles positivt de seneste år.

Partnerskabssamarbejdet har en væsentlig del af æren herfor, og der er etableret nogle gode og stærke partnerskaber mellem danske og marokkanske aktører, som efter ambassadens opfattelse fortsat vil kunne bidrage betydeligt til at styrke relationerne.

I løbet af 2008 har danske delegationer aflagt besøg i Marokko med henblik på at gennemføre træningsseminarer, workshops og deltage i styrekomiteer m.v., ligesom der har været flere marokkanske besøg i Danmark.

De større aktiviteter har været godt omtalt i den marokkanske presse, og flere aktiviteter har tillige været suppleret med arrangementer i ambassadørboligen, hvor deltagerne har haft mulighed for på uformel vis at netværke.

Der pågår p.t. 3 projekter i Marokko, og i oktober blev et nyt NGO-partnerskabsprojekt godkendt, som sigter på at fremme kvindelige beslutningstagere og ledere.

Vi arbejder for tiden også på at udvikle nogle ungdomsaktiviteter, der bl.a. skal fokusere på de politiske partiers og fagforeningers ungdomsorganisationer, ligesom vi forudser øget involvering af Marokko i de regionale projekter.

I november gennemførtes et review af samarbejdet med Marokko. Teamet bestod af repræsentanter fra MENA, Cowi, Dansk-Egyptisk Dialog Institut samt Dansk Institut for Internationale Studier (teamleder). Teamets rapport, der vil blive forelagt de involverede partnere, ventes at foreligge først i det nye år.

De foreløbige konklusioner er, at samarbejdet forløber godt. Der er siden projektstart i 2006 opbygget en gensidig viden og tillid, som giver et godt grundlag for det videre samarbejde, og der er såvel blandt de danske som marokkanske partnere en betydelig interesse for at fortsætte samarbejdet.

Ambassaden ser frem til endnu et aktivt år med hyppige besøge af danske DAI-partnere. Vi er rede til at tage imod Jer og yde den bistand og vejledning, som I har behov for.

Udover arrangementer i ambassadørboligen kan vi bl.a. tilbyde mødefaciliteter på ambassaden, herunder mulighed for videokonferencer mellem Danmark og Marokko.

———-

Syrien: Fra kufiske mønter til klimaforandringer

Af Ole Egberg Mikkelsen, ambassadør Damaskus

Det er gået rigtig godt med de dansk-syriske kontakter i 2008, og det ser særdeles lovende ud for det kommende år.

Interessen hernede for øgede kontakter til partnere i Danmark er meget stor, og vi vil på ambassaden meget gerne fungere som katalysatorer og kontaktformidlere.

Der er ganske vist ikke er ikke noget bilateralt DAI-program i Syrien. Men Syrien er omfattet af regionale DAI-programmer, ikke mindst på medieområdet. Og mange af de aktiviteter, der bringer danskere og syrere sammen, er forankret uden for de officielle rammer, herunder DAI.

Den nye, private FM-radio Radio Arabesque i Damaskus har takket være International Media Support kunne trække på dansk ekspertise i startfasen og har bl.a. samsendt med P3.

Stationen går helt nye veje når det gælder radio-produktion i Syrien og er hurtigt blevet et særdeles populært alternativ til de mere traditionelle kanaler. Det behøver man blot at sætte sig ind i en af gule Damaskus-taxaer og lytte til bilradioen for at konstatere.

En international mediekonference om økonomiske reformer i den arabiske verden som Det Danske Institut holdt i samarbejde med IMS i november samlede deltagere både fra de førende internationale medier og lokale og regionale medier.

Også på ungdomsområdet har der været et højt aktivitetsniveau med mange besøgende grupper, bl.a. fra Dansk Ungdoms Fællesråd, Next Stop, kirkelige grupper m.fl.

Det Danske Institut i Damaskus har haft en meget aktiv sæson med rekordhøjt aktivitetsniveau, bl.a. i sammenhæng med, at Damaskus har været arabisk kulturhovedstad i 2008. Kulturbyarrangementerne blev i øvrigt skud i gang med et 3D-projektionsshow i verdensklasse af danske Vision4.

Arrangementerne på instituttet har spændt vidt:

Fra en konference arrangeret i samarbejde med Nationalmuseet i København og Nationalmuseet i Damaskus om kufiske mønter (”vikingernes hårde valuta”) til et fejende flot 20-års jubilæums-modeshow for produktionsfællesskabet Anat Design som drives af palæstinensiske og syriske kvinder.

Modeshowet blev en Damaskus-begivenhed af de helt store med instituttets gård fyldt til sidste plads.

Den store humanitære indsats, som Danmark yder i Syrien, har også været afsæt for nye aktiviteter, der bidrager til at skabe nye forbindelser mellem Danmark og Syrien.

Som led i Danmarks bidrag til palæstinensiske flygtninge er der afsat midler til at opføre en ny skole i den store Yarmouk-flygtningelejr i Damaskus. Projektet går allerede så småt under navnet Al-Madrasa Addanimarkiya = den danske skole, og det navn håber vi selvfølgeligt vil bide sig fast.

Byggeriet er i fuld gang og der vil i medfør af skolen blive taget initiativ til at knytte forbindelser til bl.a. palæstinensere i Danmark.

Også i relation til de mange irakiske flygtninge i Syrien har Danmark en høj profil. Danmark er en af de største donorer og Dansk Flygtningehjælp fik som en af de første internationale NGOer licens til at arbejde i Syrien. Udover community centres forestår Dansk Flygtningehjælp renoveringen af 7 skoler i Damaskus med mange irakiske elever.

Også Dansk Røde Kors er meget aktive i Syrien. De mange humanitære aktiviteter har vist sig at give et særdeles godt udgangspunkt for skabelse af nye kontakter mellem Danmark og Syrien.

I det hele taget kan vi på ambassaden registrere en enorm interesse hernede for alle former for kontakter til Danmark. Det gælder ikke mindst kontakter, som kan bidrage til at tackle de mange udfordringer, Syrien står over for.

Det gælder alt lige fra, hvordan man bedst får unge mennesker, som er uden arbejde, uddannet til f.eks. internationalt certificerede industrisvejsere (som der er stor efterspørgsel efter i hele regionen), til viden om klimaforandringerne, som nu rammer Syrien med fuld kraft i form af tørke og misvækst.

Meget passende er et af de sidste punkter på den dansk-syriske aktivitetskalender i 2008 derfor et træningsseminar for syriske journalister om klimaforandringer med deltagelse af dansk ekspertise.

Seminaret kan forhåbentlig bidrage til at bringe klimaforandringerne højere op på
den syriske dagsorden forud for COP 15 i København i december 2009.

Som et slags punktum for 2008 er der er der lige nu mediefokus i Syrien på den danske ultra-langdistanceløber Jesper Olsen som i disse dage er på vej gennem Syrien på sin tur jorden rundt.

Han har fået stor opbakning fra syriske idrætsfolk i de mange byer, han løber igennem. Vi håber, at det kan blive en katalysator for nye dansk-syriske kontakter inden for den folkelige idræt.

———

Jordan: Dynamik og ny DAI hjemmeside

Af Thomas Lund-Sørensen, ambassadør Amman

Det første fulde arbejdsår for ambassaden i Amman var begivenhedsrigt. Første halve år gik med brandslukning og public diplomacy efter genoptrykningen af Westergaards Muhammedtegning.

I det overordnede billede var det positivt, at sagen kun blev stor i Jordan, mens nabolandene i større eller mindre grad gik fri. Denne gang var det meget positivt, at vores bilaterale samarbejde med Jordan fortsatte ufortrødent.

Det gjaldt også på DAI-siden, hvor flere nye samarbejdsaftaler blev undertegnet mellem den relevante minister og ambassaden, mens der blev demonstreret foran ambassaden og parlamentet udtrykte kritik.

Fra visse lokale NGOers side var der en afventende holdning i knapt 2 uger, men da de indså, at der i vidt omfang var tale om et rent indenrigspolitisk spil i Jordan fortsatte de også deres samarbejde med de danske kolleger, og også her blev nye aftaler indgået og underskrevet.

Andet halvår har i meget stort omfang stået i DAI-samarbejdets tegn. Ambassaden er blevet styrket med en meget kompetent DAI-programkoordinator, og vi kan allerede her et halvt år efter se en betydelig ny dynamik i samarbejdet. Det lover godt for søsættelse af nye projekter i løbet af 2009, bl.a. indenfor det akademiske og faglige område.

På EU-landenes seneste møde med kong Abdullah II fremhævede kongen reformprioriteterne for 2009 for Jordan. Der skal være fokus på vold mod kvinder og børn, på kampen mod tortur i fængsler og på decentralisering i form af øget ”local Government”.

Som dansk ambassade bliver man selvfølgelig særligt glad for netop de prioriteter, for på de nævnte områder er vi bilateralt i førertrøjen med en række vigtige projekter indenfor DAI.

Kongen har også sat nyt lys på pressefrihed, og også på det punkt er Danmark ledende, da Jordan indgår i det regionale DAI-samarbejde om undersøgende journalistik.

Så det ser godt ud for 2009 – især hvis resultaterne kommer til at stå mål med kongens (og vore) ambitioner.

Vi er på ambassaden i Amman i øjeblikket i gang med at opdatere vores hjemmeside over partnerskabsprogrammer i Jordan- det være sig både de bilaterale og regionale projekter.

Udover at uddybe den nuværende tekst, der beskriver hvert projekt, vil vi gerne publicere en del af det materiale, der produceres i forbindelse med projekterne.

Det kan f.eks. være “anbefalinger”, der udarbejdes under workshops og seminarer eller baggrundsstudier og rapporter samt brochurer og andet materiale, der produceres til undervisning, information og/eller kampagner.

Formålet er dels at gøre det lettere for læseren at orientere sig i projekterne og se resultaterne af de mange anstrengelser der er lagt i dem, men også for at partnere og andre i højere grad kan gøre brug af hinandens erfaringer og eventuelt identificere fælles indsatsområder.

Samtidig vil vi, ved at linke til artikler i jordansk presse, forsøge at holde læserne opdateret om, hvad der skrives i de jordanske medier om projekterne.

Hermed derfor en opfordring til alle projektinvolverede til at sende relevant materiale, der med fordel kan lægges ud under projekterne til os og løbende holde os orienteret om aktiviteter både i Danmark og Jordan – gerne før de finder sted!

Vi er også altid interesserede i at møde jer, når I er i Jordan og høre mere detaljeret projekterne.

————–

Libanon: Arabisk Filminstitut måske på vej i Beirut

Af Jan Top Christensen, ambassadør Beirut

Den danske ambassade i Beirut spiller en aktiv rolle i planerne om at lave et arabisk filminstitut.

International Media Support (IMS) har gennem et par år forsøgt at hjælpe med til at etablere et filminstitut i Amman. Det løb ind i for meget “red tape”, så det er besluttet, at videreudviklingen af det skulle foregå et andet sted.

Gennem det sidste års tid har der været undersøgelser af, om det i stedet kunne lade sig gøre at få det op at stå i Libanon. IMS har haft mange kontakter til det lokale filmmiljø for at høre om interesse og samarbejdsmuligheder. Interessen er stor og det aktive filmmiljø, særligt i Beirut, rummer masser af muligheder for samarbejde.

Overvejelser om fysisk placering af et fremtidigt filminstitut har også taget noget tid. I første omgang, så det ud til, at der var et interessant tilbud fra en stor lokal fond om en spændende gammel bygning i Saida syd for Beirut. Men efter nærmere analyse og drøftelser blev der zoomet ind på Beirut. For det er i Beirut det sner.

Her vil der kunne bygges på et allerede vibrerende filmmiljø, og byen har med sin kosmopolitiske karakter mulighed for at tiltrække kvalificerede lærere og studerende.

På det allerseneste har der været kigget på konkrete bygninger i Beirut. Det ser nu ud til, at der måske kan findes en spændende placering i en gammel fabriksbygning i det armenske kvarter Bourj Hammoud.

Afgørende for realiseringen af projektet bliver, at der kan findes private sponsorer til at hjælpe med at få skabt rammerne for filminstituttet. Ambassaden har været behjælpelig med kontakter til potentielle sponsorer.

Hvis det lykkes at få det finansielle hurtigt på plads, er håbet, at de første filmkurser allerede kan starte i Beirut i 2009. Det blive spændende at følge!

Derudover er der gang i arbejdet med at sammensætte en lille projektpakke inden for området “menneskerettigheder, demokrati og god regeringsførelse”. Der vil med sikkerhed blive givet støtte til gennemførelse af parlamentsvalget i maj/juni 2009 og det videre arbejde med at bringe Libanons valgsystem op på internationalt niveau.

Men der kigges også på relevansen af støtte til bl.a. anti-tortur- og anti-korruptionsarbejde.

Kilde: Seneste elektroniske nyhedsbrev fra Det arabiske Initiativ (DAI)