Palæstinensiske ingeniører fortæller om solcelleprojekt på Vestbredden

Laurits Holdt

Hvordan sikres vedvarende energi til Vestbreddens beduiner, der fysisk og politisk lever afskåret fra resten af Israel og Palæstina? Og hvordan vænner man et traditionsbundet folk til at omfavne elektricitet og forstå komponenterne i solcelleanlæg?

Over fire aftener i september afholder Ingeniører Uden Grænser (IUG) i samarbejde med IDA – Global Development en foredragsrække om danske ingeniørers arbejde med at sikre elektricitet til lokale beduinsamfund på Vestbredden.

Ved foredragene deltager to palæstinensiske ingeniører, der sammen med danske kollegaer fra IUG har bygget to solcelleanlæg i ørkenbyen Rawaeen på Vestbredden.

Adgangen til elektricitet har vendt op og ned på indbyggernes muligheder i hverdagen: Børnene har lys til at læse lektier om aftenen, mødrene ser TV-serier og nyheder, mens mobiltelefonen lades op, og livsvigtige varer som mad og medicin holder længere, fordi de stilles i køleskabet.

Faktisk er Rawaeens indbyggertal steget i takt med solcelleanlæggenes produktion af energi, og Ingeniører Uden Grænser er ved at søge midler, så projektet kan udvides.

Hvor solcellerne udgør projektets ene del, udgør de lokale beduiner den anden. IUG lægger nemlig stor vægt på, at indbyggerne undervises i energi og strømbesparelse. Ligeledes bliver enkelte indbyggere udvalgt og uddannet til at teste solcelleanlæggene, hvis strømmen ryger.

Som den ene palæstinensiske ingeniør, Ahmad Ghayadah, formulerer det:

”Indbyggerne skal selv bidrage, ellers kan projektet ikke fungere på sigt.”

Udover selve processen med at bygge solcelleanlæggene vil de to ingeniører også komme ind på, hvordan det er at arbejde i et af verdens mest politisk omstridte områder.

Med få hovedveje og hyppige israelske check-points kan det være en udfordring at levere materialer, udstyr og byggetilladelser til Vestbredden. Men som Ahmad Ghayadah siger, ”så kan solcelleprojektet være en lille løsning på et stort, politisk problem.”

IUG har fået støtte fra EU og Civilsamfund i Udvikling (CISU) til af afholde foredragene.

Foredragene foregår på engelsk.

Information om de enkelte foredrag

Mandag den 15. september: Aalborg kl. 17.00 til 20.00 http://ida.dk/event/311738

Onsdag den 17. september : Aarhus kl. 16.30 til 19.30 http://ida.dk/event/311741

Torsdag den 18. september: Odense kl. 16.30 til 19.30 http://ida.dk/event/311740

Tirsdag den 23. september: København kl. 17.00 til 20.00 http://ida.dk/event/311725

Kontakt: Christina Hennings, sekretariatsleder hos Ingeniører Uden Grænser i Danmark: [email protected]