Pirater og kvinder på Thornings dagsorden i Tanzania

Forfatter billede

Thomas Jazrawi skriver fra Arusha

Pirater og kvinder fik særlig bevågenhed under Helle Thorning-Schmidts besøg i Tanzania, hvor statsministeren bl.a. gæstede en masai-landsby, Rwanda-tribunalet og Den Østafrikanske Union.

50 års udviklingsbistand. Det var anledningen til, at Danmarks statsminister besøgte Tanzania i den forløbne uge og U-landsnyt.dk var med på turen.

Onsdagen startede med fornem modtagelse i det prangende hvide præsidentpalads i havnebyen Dar es Salaam ud til Det Indiske Ocean.

Den røde løber rakte adskillige hundrede meter og langs den var der musik, dans og fest. Det hele kulminerede ved trapperne op til paladset, hvor trommer og trompeter gjaldede lystigt.

Efter en middag inviterede Tanzanias præsident, Jakaya Kikwete, og Helle Thorning til pressemøde.

Her blev der underskrevet to aftaler. Den ene var en aftale mellem den tanzanianske og danske regering om fortsat støtte til Mellemfolkeligt Samvirkes højskole og træningscenter, der ligger i det nordlige Tanzania.

Aftale om overdragelse af pirater

Den anden aftale handlede om dansk overdragelse af pirater til Tanzania. Der blev blandt journalister stillet spørgsmål om Tanzanias evne til at behandle fangerne efter internationale standarder. Præsident Kikwete erkendte problemet.

“Jeg kan ikke sige, at vore fængsler er ligesom de danske. Her drejer det sig om internationale fanger, så vi har behov for fem-stjernede fængsler. Men Tanzania har ikke fem-stjernede fængsler”, sagde han med et glimt i øjet.

Det følger dog af aftalen, at fanger skal behandles i overensstemmelse med internationale menneskerettigheder.

Pirateri var ligeledes i fokus, da Helle Thorning lagde vejen forbi den danske fregat Iver Huitfeldt. Her takkede hun de danske soldater for deres kamp mod pirater i området.

Rwanda-tribunalet og de sidste tre eftersøgte

Dagen efter drog statsministeren mod nord til byen Arusha nær Kilimanjaro. Her besøgte delegationen Rwanda-tribunalet, der har behandlet straffesager i forbindelse med folkemordet i nabolandet mod vest.

Den danske dommer i tribunalet, Vagn Joensen, fortalte om erfaringerne fra det omfattende arbejde. Det skal være afsluttet i 2014, og der er særlig fokus på evalueringer, vidensdeling og generel information til offentligheden i den sidste fase.

Danmark har bidraget til tribunalet, bl.a. med efterforskning, og Helle Thorning forsikrede om, at støtten vil fortsætte.

“Jeg har altid haft lyst til at besøge dette sted. Det er et imponerende arbejde, I har lavet. I har forandret og bevæget”, sagde hun under mødet.

Afsluttende blev der spurgt til de sidste tre sager om eftersøgte, som tribunalet mangler at fange. Den ene har man sporet til Kenya, mens en anden sandsynligvis er i Zimbabwe og den sidste menes at befinde sig i DR Congo. Tribunalet arbejder intenst på at opspore dem alle.

Vand til masai-kvinder og dansk kaffe

I det nordlige Tanzania tæt ved det majestætiske Kilimanjaro lever masaierne.

Landet har to perioder med intens regn, og de mange udtørrede floder i området minder om, at der ikke har været regntid i flere måneder. Men det er ligeledes et vidnesbyrd om den tørke, der er forårsaget af klimaforandringer.

Adgang til vand er netop et stort problem for masaierne i området. Helle Thorning havde særligt fokus på kvinderne, da det ofte er dem, der må sørge for vand.

“Mange af dem går 6-8 timer efter vand, nogle af dem med børnene på ryggen. Det er en meget, meget stor del af deres liv, der gør det meget vanskeligt at have et liv her”, siger hun til U-landsnyt.dk.

Når så meget tid går med at skaffe vand kan det være svært for kvinder at passe skole og uddannelse. Projektet skal ved hjælp af en dæmning sørge for bedre adgang til vand for masaierne.

Torsdagens sidste besøg handlede ligeledes om en drik. Sønderjyden Christian Jebsen har siden 1991 dyrket kaffe på farmen Shangri-La. Farmen ligger i 1.700 meters højde, og det giver kaffen en særlig kvalitet.

Kaffen er certificeret af Rainforest Alliance, og han arbejder for tiden med at få en certificering af Fair Trade. Der gør han bl.a. ved at sørge for uddannelse til medarbejderne.

Brugt hospitalsudstyr

På statsministerens sidste dag i Afrika i denne omgang rundede hun et hospital og en sygeplejeskole ved den lille by Mbulu.

Danmark har haft fokus på sundhedssektoren i Tanzania, og hospitalet modtager f.eks. brugt hospitalsudstyr.

Det er ægteparret Jørn og Kirsten Møller, der står for at sende brugt hospitalsudstyr til hospitalet gennem arbejdsgruppen Habari Tanzania.

Det skete efter, de havde stiftet et venskab med en ung afrikaner. De besøgte ham, og så hvor dårlig forholdene var på skoler og hospitaler.

Jørn Møller er pensioneret lærer, så han vidste, at der på skolerne er mange ting, der ikke bliver brugt.

“Der står en masse ting og rådner op i skolernes kældre, og jeg tænkte, at det må da kunne bruges til noget. Der fik jeg idéen til at sende brugt udstyr til Tanzania”, siger Jørn Møller.

Desuden har ægteparret en aftale med Praktik i Troperne, der gør, at de kan sende frivillige ned på hospitalet. Lige nu arbejder den danske lægestuderende Khuram Bashir på hospitalet.

En vigtig union

Efter besøget i distriktshospitalet i den lille afrikanske landsby gik turen videre til Den Østafrikanske Union i Arusha. Unionen består af Rwanda, Uganda, Kenya, Burundi og altså Tanzania, hvor hovedsædet ligger.

Unionen er et handels- og økonomisk fællesskab meget lig EU. Helle Thorning var til møde uden pressen, men hun siger, at hun ser meget positivt på regionalt samarbejde i Afrika.

“Jeg tror på den slags initiativer i forhold til at fastholde demokratiet” siger hun til U-landsnyt.dk.

Et stykke dansk bistandshistorie

Det allersidste punkt på programmet var besøget på Mellemfolkeligt Samvirkes træningscenter, der kunne glæde sig over en ny aftale, der forlænger støtten til initiativet.

Statsministeren blev modtaget af generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen. Han viste rundt blandt de hvide bygninger med sorte, skrå trætage.

Stedet er legendarisk i forhold til dansk u-landsvirke. Det har eksisteret siden 1976 og udviklet sig meget siden da.

I begyndelsen var det primært danskere, der ledede stedet, men i dag er forstanderen den tanzanianske kvinde Suma Kaare.

Besøget fandt sted på Kvindernes Internationale Kampdag om fredagen (08.03), og det afspejledes i statsministerens tale.

“Kvinders rettigheder er blevet styrket i Tanzania de senere år, men der er stadig meget arbejde forude”, sagde hun til forsamlingen.

“Den bedste langvarige investering et land kan lave er at uddanne pigerne”, fortsatte hun.

Omkring kl. 19.40 lokal tid skulle Helle Thorning videre, og det officielle statsbesøg i Tanzania var næsten slut.

Regnen silede ned under hele besøget. Et tegn på, at den lille regntid snart er på vej til Tanzania og Tanzanias kvinder.

Thomas Jazrawi dækkede statsministerens besøg for U-landsnyt.dk