Auktionshuset Bruun-Rasmussen kunne i sidste uge melde ud, at det meste af Prins Henriks berømte samling af fortrinsvis afrikanske masker og skulpturer, samt hans omfattende samling af jadekunst fra Fjernøsten kommer på auktion, der er delt op i en forauktion, der allerede er gået i gang online, hvor de højeste bud så vil udgøre startskuddet på den konkrete auktion i selve auktionshuset i Bredgade 33 i København i dagene 27. til 29. august.
Her kan interesserede se tingene mellem 16. og 25. august, og skulle der være effekter, der ikke bliver solgt til selve auktionen, vil de blive solgt på netauktioner resten af året.
Med priser, der er vurderet til alt mellem 2000 og 75.000 kroner, skulle det være muligt for mange at komme til at eje et klenodie, som den dansk-franske verdensmand har glædedes over og købt hjem til sin elskede samling, som dels var udstillet i værelser på hans tre foretrukne opholdssteder, nemlig Amalienborg, Fredensborg Slot og familiens vinslot i Frankrig.
Ligesom de har været kendt af offentligheden gennem store udstillinger, sidst i 2009, hvor det blev til udstillingen Til guder, ånder og aner på henholdsvis Silkeborg Kunstmuseum og Gl. Holtegaard, hvor der til lejligheden blev fremstillet et omfangsrigt katalog, ligesom prinsens storslåede samling af jadekunst blev vist på Koldinghus i 2017 under titlen Himmelsten. H. K. H. Prins Henriks Samling af Orientalsk Jadekunst.
Verdensmand
Prins Henrik (1934-2018) var en verdensmand. Et vældigt menneske med et udsyn, som var både forbilledligt, eventyrligt og konkret. Han var den fødte kosmopolit og hans hele virke handlede om at få et multikulturelt liv til at gå op.
For dem der var så heldige at møde ham, var han en gave. Venner taler om hans store vid og begavelse. Og mødte du ham i bare et flygtigt øjeblik, som vi var mange der gjorde, blev du mødt af lysende og kærlige øjne, der var blå som havet og kunne lyse med en intensitet, som er få forundt.
Jeg mødte Hans Kongelige Højhed en gang på et fly og blev nærmest forelsket. Hans måde at hilse på høj og lav, da der først var gået hul på afstanden, var et kursus i, hvordan man kommunikerer. Jeg tænker kun på Prins Henrik med den største respekt og glæde. Æret være hans minde.
Det vil være de fleste bekendt, at prinsen var kulturel helt ud i fingerspidserne. En stor gourmet, en vinbonde, pianist, poet, ja, der var ikke rigtigt nogle grænser, når det kom til manden, der blev født som greve med navnet Henri Marie Jean André Laborde de Monpezat nær Bordeaux, men som startede ud under eksotiske himmelstrøg i det daværende Fransk Indokina i området, som siden kom til at hedde Nordvietnam og siden samlet med Syd simpelthen hedder Vietnam. Hans far havde simpelthen forretningsinteresser i området, som prinsen vendte tilbage til efter at have været med sin familie i Europa under 2. verdenskrig. Her måtte han forsvare familiens jord mod oprørsgrupper, der allerede da startede på befrielseskampen, der siden blev til Vietnamkrigen.
Kunsten og det kosmopolitiske fyldte allerede dengang og en tid balancerede den daværende greve mellem sit talent som koncertpianist og studier på Sorbonne, samt i blandt andet Hong Kong og Saigon, hvor han studerede kinesisk og vietnamesisk. Han nåede også at kæmpe for Frankrig i uafhængighedskrigen i Algeriet mellem 1959 og 1962, inden han genoptog den karriere som diplomat, som studierne på Sorbonne havde peget hen mod. Det var i den egenskab at han mødte den daværende tronfølger, nuværende Dronning Margrethe, og resten er, som man siger, historie.
Kontakt med folkeslag
Det var altså en vidende og kosmopolitisk mand, der kom til et Danmark, der ofte i forholdet til den farverige mand med de specielle interesser måske til tider havde lovlig svært til at stave til andet end sovs og kartofler.
Nu skal det ikke handle om mad, men om kunst, so here goes:
Om samlingens oprindelige opholdssteder skriver auktionshuset: ”Gulve, vægge og borde var tæt befolket af trutmundsmasker, voodoofigurer og de smukkeste kunstgenstande af jade”.
De har endvidere følgende citat fra den afdøde prins og verdensmand, der nok kunne tjene som stof til eftertanke:
”Der findes talrige måder, hvorpå man kan komme tæt på andre folkeslag. Det kan være gennem ord, følelser, fysisk kontakt, daglige ritualer, studier, læsning og endog fotografier. Man kan ligeledes møde andre folkeslag og lære dem at kende gennem deres kunst (…). Jeg hører til dem, der overvældes af fremmede impulser og modtager dem med glæde og lyst. For mig afspejler de et folks eller en hel civilisations karakter og dynamik”.
Går til fonde
Det er ikke alle den afdøde prins’ kunstgenstande, der bliver solgt på auktionen. Arvingerne har udvalgt særlige genstande, ligesom der fortsat vil være en række jader og afrikanske værker udstillet på Château de Cayx nær Cahors i Sydfrankrig, for dem, der kommer forbi det fortsat aktive vinslot og sommerresidens for familien. Endelig skal det siges, at en del af provenuet fra auktionen går til de to kongelige fonde, Kronprinsparrets Fond og Nikolai og Felix Fonden.
Eventuelt interesserede kan hente kataloget her