Red Barnet har netop udgivet en rapport, der opregner 28 lande med elendige sundhedssystemer. Ebola er bare en af de smitsomme sygdomme, som disse sundhedssystemer ikke kan håndtere.
Foto: Red Barnet
Rapporten ”A wake-up call. Erfaringer fra ebola-udbruddet til verdenssamfundet” beskriver, hvordan sundhedsvæsenet i Liberia, Sierra Leone og Guinea var ude af stand til at håndtere udbruddet af ebola pga. underfinansiering, utilstrækkeligt udstyr og for få sundhedsarbejdere.
I Liberia var der eksempelvis kun 51 læger i hele landet.
Indsatsen for at bekæmpe ebola har ind til videre kostet 4,3 milliarder dollar.
Et grundlæggende sundhedstilbud til alle i de tre lande ville ifølge rapporten have kostet 1,58 milliarder dollar årligt. Altså under det halve.
Og kampen mod ebola er langt fra slut, skriver Læger uden Grænser mandag – mere på http://msf.dk/artikler/nyhed/kampen-mod-ebola-er-ikke-slut
På baggrund af erfaringerne fra arbejdet med at bekæmpe ebola, opfordrer Red Barnet til at sundhedssystemerne i de fattigste lande bliver styrket.
”Ebola-udbruddet var et wake up call. Nu mangler vi, at resten af verdenen får øjnene op for de skandaløst dårlige sundhedssystemer, der skyldes ulighed og fattigdom, der ikke alene gør, at vi risikerer nye smitteudbrud, men også er skyld i, at 17.000 børn hver eneste dag dør af sygdomme, som vi let kan forebygge og behandle”, siger Jonas Keiding Lindholm, som er vicegeneralsekretær i Red Barnets danske afdeling.
Smitsomme sygdomme truer
28 lande har et sundhedssystem, der er svagere end for eksempel det i Liberia – et af de lande, som er blevet hårdest ramt af ebola-udbruddet i Vestafrika. Det fremgår af rapporten fra Red Barnet.
De samme 28 lande har en konstant fare for udbrud af epidemier hængende over hovedet.
Sygdomme som kolera og mæslinger forekommer hyppigt, samtidig med at nye sygdomme opstår.
Et velfungerende sundhedssystem ville kunne dæmme op for epidemier og samtidig hjælpe de mange børn, som hvert år mister livet til f.eks. malaria.
Og det kunne formentlig have reddet nogle af de over 9.000 ofre, der har mistet livet på grund af ebola.
”Et ordentligt sundhedssystem kunne have bremset epidemien i Vestafrika og derved reddet tusindvis af børns liv. Hvis vi ikke vil risikere flere voldsomme udbrud, bliver vi nødt til at hjælpe med at styrke andre landes sundhedssystemer, så simpelt er det”, siger Jonas Keiding Lindholm.
Ebola har påvirket store dele af samfundet i bl.a. Guinea. Arkivfoto: ECHO