Rige landes subsidier rammer afrikansk vækst

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FNs Økonomiske Rapport om Afrika for 2003 advarer om, at tørke og generelt ustabile vejrforhold, politiske og væbnede konflikter i adskillige afrikanske lande, usikkerheden omkring Irak, nedadgående volumen i verdenshandelen og industrilandenes omfattende støtteordninger til deres landbrug alle var faktorer, som lagde en stærk dæmper på økonomisk vækst i Afrika sidste år. Den faldt fra 4,3 procent i snit i 2001 til 3,2 pct. i 2002.

Rapporten peger på, at USAs beslutning om at introducere en 6-årig støttepakke til de amerikanske bønder på ikke færre end 51,7 millliarder dollars i høj grad kommer på tværs. Støttepakken hæver subsidierne på en række afgrøder og mælkeprodukter med 67 procent, eller totredjedele.

Kritikken skyldes, at statssubsidierne til producenterne vil nedsætte priserne på landbrugsvarer og gøre det svært for små, fattige lande at konkurrere på verdensmarkedet.