Salaam Filmfestival lukker igen dørene op

Forfatter billede

Den 3. september kl 15.30 indledes denne sæsons Salaam Filmfestival, som turnerer landet rundt med film og dialog i kulturhuse og biografer.

”Vi viser film om kulturmøder i Danmark og i hele verden. Kulturmøder kan slå gnister men i bedste fald opstår nye, frodige virkeligheder, når mennesker mødes på tværs af nationale rødder, sprog, kunstneriske traditioner og religiøse overbevisninger,” forklarer festivalleder Solveig Thorborg.

Det er ifølge Solveig Thorborg vigtigt, at vi udvider vores kulturelle horisont, så der kan skabes “frugtbare kulturer”, som hun kalder det.

Kvinder og kunst i Kairo

Festivalteamet er stolte over at kunne præsentere premiere-filmen “I lyset af revolution – om kvinder og kunst i Kairo”.

Da det arabiske forår nåede Egypten i 2011 fik det stor betydning for bl.a. de kvindelige kunstnere, hvis kunst blev mere radikal. Filmen skildrer otte kvindelige kunstnere i de skæbnesvangre år, da militæret og Det Muslimske Broderskab kæmpede om magten.

Som en modpol til billedet af det mandsdominerede Kairo myldrer det med kvindelige kunstnere, som gennem deres kunstneriske udtryk ønsker at manifestere tanker om frihed og demokrati.

Trods frygt for overfald og chikane blander disse kvinder sig nu i den offentlige debat og piller derved ved den dominerende kønsopfattelse ved bl.a. at male billeder af kvindelige kønsdele og spille på ‘mande’ instrumenter som Darbuka trommen.

Årets Salaam pris uddeles

Foruden åbningsfilmen vil årets Salaam pris blive uddelt og programmet præsenteret d. 3. september.

For skoleelever vises bla. filmen “Stories of Our Lives”, der handler om livet som homoseksuel i Kenya, hvor man risikerer op til 14 års fængsel, hvis ens seksuelle orientering bliver opdaget.

Salaam Filmfestival og Med Skolen i Biografen samarbejder igen i år, denne gang med oplæg til bl.a. filmene “Nattergalen” og “Inuk”. Skolefilmfestivalen løber frem til april 2016.

For de voksne vil der i Cinemateket være ikke færre end fire Danmarkspremierere, heriblandt Yemens første kvindelige filminstruktør Khadija Al-Salamis debutfilm “I am Nojoom, Age 10 and Divorced”.

Filmen handler om den 10 årige Nojoom som med sine 10 år lige akkurat er gammel nok til at blive barnebrud. I bytte for familiens høje brudepris får Nojoom tæsk og bliver voldtaget af sin mand.

Filmens instruktør oplevede selv at blive bortgift som 11-årig og filmen er derfor bygget op over en virkelig historie.

Se det fulde program

Selve filmfestivalen løber af stablen i Cinemateket på Gothersgade i det indre København den 15.-18. september. Festivalens fulde program kan ses på salaam.dk

Tilmelding er nødvendig på: [email protected]

Yderligere oplysninger hos:

Festivalleder Solveig Thorborg, tlf. 28 80 00 81

Cand.mag. i moderne kultur og -kulturformidling med fag på minoritetsstudier. Mail: [email protected]

Den fondsbaserede forening, Salaam Film & Dialog, startede som “Salaam Flerkulturel Filmfestival” i 2004, ledet af initiativtager Thomas Henriksen og Anne Lise Andreasen.

Derfor kunne man i fjor fejre 10-års jubilæum – mere på

http://u-landsnyt.dk/nyhed/03-09-14/salaam-filmfestival-fejrer-10-r-med-oplysning-og-d